Pesto lze vyrobit prakticky z jakékoliv divoce rostoucí jedlé byliny a ani kopřivy nejsou výjimkou.
Dbejte na to, odkud kopřiva pochází. Kopřivu sbíráme v co nejčistší přírodě na osluněných místech. Kopřivy u silnic a na dalších zjevně znečištěných místech nikdy nesbíráme. Rovněž se nedoporučuje sběr v blízkosti dusíkem přehnojených polí.
Kopřivové pesto je hotové za několik málo minut a když se smíchá s uvařenými těstovinami, je to dobrota, jak se patří.
100 g vlašských ořechů
60 ml olivového oleje extra virgin
3 stroužky česneku
Kopřivové lístky spaříme, propláchneme studenou vodou a dáme stranou okapat. V mixéru rozmixujeme ořechy a stroužky česneku a přidáme i okapanou kopřivu. Rozmixujeme na pesto.
Podáváme například se špagetami posypané sýrem či mandlovými plátky.
Martina Mlsná
foto: pussgurka