Kopr, zklidní žaludek i děti

kopr

Kopr vonný je bylina patřící do čeledi miříkovitých. Pro své účinky bylo toto aromatické koření pocházející z Asie ceněno již ve starověkém Egyptě.

Kopr se pěstuje jako koření, léčivá rostlina i jako zelenina. U kopru využijeme nať, květenství, i semínka. Pouze kořeny nelze využít.

Nejcennější a nejvyužívanější je nať kopru, tu lze sklízet prakticky po celý rok, ale nejsilnější aroma má v květnu a červenci.

Kopr sklízejte při délce natě 15–20 cm před započetím květenství.

Je vhodný do omáček, polévek, pomazánek, salátů a jako skvělé dochucovadlo k rybám. Používá se také jako léčivá bylina, nejčastěji jako koprový čaj.

Pomáhá při zažívacích potížích a nadýmání. Jeho užívání se doporučuje při ledvinových onemocnění. Rovněž podporuje tvorbu mléka u kojících žen, tiší kašel a pomáhá při nespavosti. Pokud je vaše dítě příliš aktivní, zařaďte kopr do jídelníčku, zklidňuje.

Také semínka jsou zdraví prospěšná. Obsahuje silici, vitamin C, karoten a minerální látky. Dokáže pomoct i při křečích, nechutenství či problémech s trávením.

Koprovou nať lze sušit, zamrazit, či naložit v octovém nálevu podobně jako okurky.

Vynikající je sušený, suší se zavěšený ve svazcích, po dosušení se jemně naseká a uchovává hermeticky uzavřený. To je důležité, protože jeho aroma velice rychle vyprchá.

Pokud jej chcete uchovat spíše ve zmražené podobě,nasekejte jej a naplňte jím tvořítka na led. Tak budete mít vždy připravenou porci do polévek, omáček a zálivek.

Sandra Š.
foto: Priscilla Du Preez, unsplash


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>