Kližka je část hovězího nebo telecího jatečného kusu. Hovězí kližka je část masa z nohy. Rozděluje se šlachovitou kližnatou část kýty (zadní kližka) a plece (přední kližka). Má vysoký obsah kolagenu, jehož rozvařením vzniká želatina.
Je typická tmavě červenou barvou, která se odvíjí od stáří, pohlaví a kvality výživy dobytka. Má charakteristickou chuť i aroma, obsahuje mastné kyseliny.
Mladé maso poznáme už při nákupu podle jemných vláken masa, starší maso má naopak vlákna silná. Kližka je dosti tuhá, a hodí se tak k přípravě hovězího vývaru nebo dušených pokrmů. Chceme-li maso měkké, musíme při jeho přípravě počítat s delší dobou dušení.
Pro 4 mlsouny:
800 g hovězí kližky
3 mrkve
3 řapíkaté celery
2 cibule
6 stroužků česneku
2 dcl bílého vína
½ l vývaru
sůl, pepř
Maso nakrájíme tak na 5 cm silné plátky, hodně osolíme, opepříme a na oleji opečeme na krájenou kližku ze všech stran dohněda. Maso přemístíme do pekáčku a na výpeku orestujeme zeleninu nakrájenou na kousky. Zeleninu orestujeme na mírném ohni. Přidáme česnek, zalijeme vínem a necháme odvařit. Poté přilijeme vývar a vaříme 5 minut. Kližku zalijeme, přiklopíme alobalem a při teplotě 120°C konfitujeme 4 hodiny.
Hotovou kližku vyjmeme, vývar propasírujeme a můžeme podávat.
rdc
foto: Mikko Juhani Pitkanen