Vlašské ořechy jsou naše nejznámější a nejoblíbenější ořechy.
Svým tvarem připomínají lidský mozek a jeho činnost také podporují. Jejich výživová hodnota přesahuje výživnou hodnotu hovězího masa.
Tuky v něm obsažené až z 62 % obsahují velké množství různých nenasycených mastných kyselin, především kyselinu linolovou napomáhající výrazně snižovat hladinu cholesterolu v krvi a kyselinu linoleovou, která snižuje hladinu cholesterolu.
Upečte si z vlašských ořechů vynikající koláč!
Na formu o průměru 26 cm (asi 20 kousků)
50 g + 400 g cukru
sůl
100 g studeného másla + 200 g másla + na vymazání
1 lžička citrónové šťávy
100 g zakysané smetany
400 g vlašských ořechů
Na těsto smícháme 150 g mouky, 50 g cukru, špetku soli, 100 g másla nakrájeného na kousky a vejce. Vymícháme do hladkého těsta. Zabalíme do potravinové fólie a dáme na půl hodiny do lednice.
Na ořechový karamel dáme na pánev 400 g cukru, citrónovou šťávu a ¼ litru vody, za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme, dokud sirup nezkaramelizuje. Dáme pryč z plotny a přimícháme smetanu a ořechy. 200 g másla nakrájíme na kostičky a přidáme ke karamelové směsi. Mícháme, dokud se máslo nerozpustí a všechny přísady se nespojí. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Troubu předehřejeme na 175°C. Kulatý plech vymažeme máslem a vysypeme moukou a na dno vytlačíme těsto, až po okraj. Místy propícháme vidličkou a navrch přelijeme karamelovou směsí. Vložíme do trouby a pečeme asi 35 minut. Vyjmeme, necháme asi čtvrt hodinky vychladnout a vyklopíme z formy. Nejlepší je koláč nechat odležet a vychladnout (ne v lednici) přes noc.
Sandra Špačková
foto: lecker.de