Koláč z červených pomerančů s vanilkovým krémem

Červené pomeranče nelze sehnat v každém obchodě, když na ně ale narazíte, neváhejte a kupte je. Červené pomeranče mají jinou chuť než oranžové odrůdy. Jsou šťavnaté a méně kyselé a po snědení na jazyku zůstává jahodovo – malinová chuť. Opravdová dobrota!

Během nákupu vybírejte takové plody, které mají pevnou slupku, nejsou měkké a musí být dostatečně těžké – jedině tak budou šťavňaté.

Koláč podáváme ideálně s vanilkovým custard.

Těsto na koláč můžeme koupit, nebo si jej vyrobit doma. Na přípravu není složité:

na těsto:

100 g moučkového cukru
200 g másla
300 g hladké mouky
1 vejce

Křehké těsto připravíte důkladným a rychlým promícháním mouky, cukru, nakrájeného studeného másla a vajíčka. Jakmile vznikne stejnorodé těsto, nechte ho v mikrotenovém sáčku odpočinout určitě 20 minut v lednici. Potom těsto vyválejte na plát, a tím vyložte kulatou, trochu vymaštěnou formu. Na dně několikrát propíchněte vidličkou a dejte předpéci do trouby na 180 stupňů asi na 10 minut.

na koláč:

200 g cukru
šťáva a kůra ze tří červených pomerančů
3 červené pomeranče
1 lžička pomerančové šťávy
2 vejce
6 žloutků
200 g másla
1 lžíce třtinového cukru
+ křehké těsto

Troubu rozehřejeme na 180 stupňů Celsia. Cukr, pomerančovou šťávu, vejce a žloutky mícháme, dokud se vše nespojí. Poté přidáme máslo nakrájené na kostičky a dáme na vodní lázeň. Vaříme asi 15 minut. Máslo změkne a směs by měla trochu zhoustnout. Nalijeme na připravené těsto a necháme vychladnout. Mezitím nakrájíme 3 pomeranče na tenká kolečka. Vyskládáme je navrch koláče a posypeme cukrem. Cukr zkaramelizujeme a podáváme.

Vanilkový custard

1/2 l smetany ke šlehání
1 vejce
4 žloutky
25 g krupicového cukru
1 lžička vanilkového aroma

Smetanu nalijeme do hrnce a necháme prohřát. V míse vyšleháme žloutky, vejce a cukr. Jakmile se smetana bude přibližovat k bodu varu, stáhneme ji z plotny a za stálého šlehání ji přidáváme k rozšlehaným žloutkům. Potom směs nalijeme zpátky do hrnce, dáme na plotnu a na středním plameni mícháme až vše zhoustne. Směs nesmí začít vařit, jinak by se vejce srazila. Poté přelijeme do mísy, přimícháme vanilkové aroma a necháme vychladit.

Sandra Špačková
recept + foto: Simon Rimmer, bbc.co.uk


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>