Červené pomeranče nelze sehnat v každém obchodě, když na ně ale narazíte, neváhejte a kupte je. Červené pomeranče mají jinou chuť než oranžové odrůdy. Jsou šťavnaté a méně kyselé a po snědení na jazyku zůstává jahodovo – malinová chuť. Opravdová dobrota!
Během nákupu vybírejte takové plody, které mají pevnou slupku, nejsou měkké a musí být dostatečně těžké – jedině tak budou šťavňaté.
Koláč podáváme ideálně s vanilkovým custard.
Těsto na koláč můžeme koupit, nebo si jej vyrobit doma. Na přípravu není složité:
na těsto:
200 g másla
1 vejce
Křehké těsto připravíte důkladným a rychlým promícháním mouky, cukru, nakrájeného studeného másla a vajíčka. Jakmile vznikne stejnorodé těsto, nechte ho v mikrotenovém sáčku odpočinout určitě 20 minut v lednici. Potom těsto vyválejte na plát, a tím vyložte kulatou, trochu vymaštěnou formu. Na dně několikrát propíchněte vidličkou a dejte předpéci do trouby na 180 stupňů asi na 10 minut.
na koláč:
šťáva a kůra ze tří červených pomerančů
3 červené pomeranče
1 lžička pomerančové šťávy
2 vejce
200 g másla
1 lžíce třtinového cukru
+ křehké těsto
Troubu rozehřejeme na 180 stupňů Celsia. Cukr, pomerančovou šťávu, vejce a žloutky mícháme, dokud se vše nespojí. Poté přidáme máslo nakrájené na kostičky a dáme na vodní lázeň. Vaříme asi 15 minut. Máslo změkne a směs by měla trochu zhoustnout. Nalijeme na připravené těsto a necháme vychladnout. Mezitím nakrájíme 3 pomeranče na tenká kolečka. Vyskládáme je navrch koláče a posypeme cukrem. Cukr zkaramelizujeme a podáváme.
Vanilkový custard
1 vejce
4 žloutky
1 lžička vanilkového aroma
Smetanu nalijeme do hrnce a necháme prohřát. V míse vyšleháme žloutky, vejce a cukr. Jakmile se smetana bude přibližovat k bodu varu, stáhneme ji z plotny a za stálého šlehání ji přidáváme k rozšlehaným žloutkům. Potom směs nalijeme zpátky do hrnce, dáme na plotnu a na středním plameni mícháme až vše zhoustne. Směs nesmí začít vařit, jinak by se vejce srazila. Poté přelijeme do mísy, přimícháme vanilkové aroma a necháme vychladit.
Sandra Špačková
recept + foto: Simon Rimmer, bbc.co.uk