Kokosky

Kokosky, další vánoční klenot. Toto křehké a na přípravu jednoduché cukroví je oblíbené snad proto, že svým tvarem i barvou připomíná sněhové vločky, a evokuje v nás tak bílé Vánoce.

Správně by měly být na povrchu křupavé a uvnitř táhlé a vláčné, přitom krásně voní po jemném kokosu.

Kokosky jsou vláčné i bez mléka či másla, kokosové ořechy totiž obsahují přírodní tuky.

 

200 g strouhaného kokosu
3 bílky
1 limetka
200 g moučkového cukru
60 g mouky

Strouhaný kokos si na pánvi bez tuku opečeme dozlatova. Troubu si rozehřejeme na 180°C. Cukr prosijeme. Limetku omyjeme, osušíme, nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Lžičku šťávy dáme do bílků. Kokos, limetkovou kůru a šťávu smícháme. Bílky ušleháme do sněhu, postupně do něj vmícháme cukr, až vznikne pevný sníh. Do sněhu pak vmícháme kokos s limetkou a mouku. Za pomocí cukrářského sáčku nastříkáme na plech vyložený papírem na pečení malé hromádky, které pečeme v troubě přibližně 2 minuty, poté teplotu stáhneme na 150 °C a kokosky pečeme až dorůžova.

Martina Mlsná


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>