Kokosky, další vánoční klenot. Toto křehké a na přípravu jednoduché cukroví je oblíbené snad proto, že svým tvarem i barvou připomíná sněhové vločky, a evokuje v nás tak bílé Vánoce.
Správně by měly být na povrchu křupavé a uvnitř táhlé a vláčné, přitom krásně voní po jemném kokosu.
Kokosky jsou vláčné i bez mléka či másla, kokosové ořechy totiž obsahují přírodní tuky.
3 bílky
1 limetka
60 g mouky
Strouhaný kokos si na pánvi bez tuku opečeme dozlatova. Troubu si rozehřejeme na 180°C. Cukr prosijeme. Limetku omyjeme, osušíme, nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Lžičku šťávy dáme do bílků. Kokos, limetkovou kůru a šťávu smícháme. Bílky ušleháme do sněhu, postupně do něj vmícháme cukr, až vznikne pevný sníh. Do sněhu pak vmícháme kokos s limetkou a mouku. Za pomocí cukrářského sáčku nastříkáme na plech vyložený papírem na pečení malé hromádky, které pečeme v troubě přibližně 2 minuty, poté teplotu stáhneme na 150 °C a kokosky pečeme až dorůžova.
Martina Mlsná