Říká se, že kdo neochutná svatomartinskou husu, bude rok hladovět.
Husa ke svatomartinským oslavám neodmyslitelně patří.
Jak připravit husu a červené zelí, najdete v tomto receptu.
Otázkou ale zůstává, jaký knedlík ke svatomartinské huse uvařit. Každý má rád něco jiného a co rodina, to jiný recept. Nám se ale k huse osvědčily karlovarské a chlupaté knedlíky. Zkuste je taky.
Karlovarsky knedlík
30 g másla
200 ml mléka
sůl
Vejce oddělíme. Máslo necháme rozpustit. Poté jej zalijeme mlékem a přimícháme žloutky. Housky nakrájíme na kostičky. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Housky zalijeme mlékem smíchaným s máslem a žloutky a necháme chvíli nasáknout. Poté opatrně přimícháme sníh a promícháme. Čistou utěrku namočíme a vyždímáme. Směs na ni položíme a vytvarujeme šišku. Zabalíme a konce svážeme provázkem. Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a vložíme knedlík. Vaříme 20 minut. Poté vyjmeme, vybalíme.
Kdo by chtěl knedlíku dodat šmrnc, může na másle osmahnout strouhanku a po vybalení z utěrky, knedlík posypat.
Chlupaté knedlíky
125 g brambor uvařených ve slupce
1 vejce
100 ml mléka
sůl
Brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle najemno. Poté je co nejlépe vyždímáme – vyždímanou tekutinu ale zachováme. Uvařené brambory oloupeme. Mléko ohřejeme. Brambory dáme do mísy, zalijeme ho horkým mlékem, přistrouháme vařené brambory a promícháme. Z tekutiny z vymačkaných brambor opatrně vylijeme vodu a zbylý škrob přilijeme k bramborám. Dále přidáme vejce, mouku, sůl a vypracujeme těsto. Ve větším hrnci přivedeme osolenou vodu k varu a třeba za pomocí namočené lžíce tvarujeme knedlíky. Dáme do vody a vaříme asi deset minut. Po vyjmutí knedlíky propíchneme špejlí.
Sandra Špačková
Foto: Jürgen Howaldt