Knedlík k huse

svatomartinska husa

Říká se, že kdo neochutná svatomartinskou husu, bude rok hladovět.

Husa ke svatomartinským oslavám neodmyslitelně patří.

Jak připravit husu a červené zelí, najdete v tomto receptu.

Otázkou ale zůstává, jaký knedlík ke svatomartinské huse uvařit. Každý má rád něco jiného a co rodina, to jiný recept. Nám se ale k huse osvědčily karlovarské a chlupaté knedlíky. Zkuste je taky.

Karlovarsky knedlík

3 vejce
30 g másla
200 ml mléka
300 g housek (rohlíků)
sůl

Vejce oddělíme. Máslo necháme rozpustit. Poté jej zalijeme mlékem a přimícháme žloutky. Housky nakrájíme na kostičky. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Housky zalijeme mlékem smíchaným s máslem a žloutky a necháme chvíli nasáknout. Poté opatrně přimícháme sníh a promícháme. Čistou utěrku namočíme a vyždímáme. Směs na ni položíme a vytvarujeme šišku. Zabalíme a konce svážeme provázkem. Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a vložíme knedlík. Vaříme 20 minut. Poté vyjmeme, vybalíme.

Kdo by chtěl knedlíku dodat šmrnc, může na másle osmahnout strouhanku a po vybalení z utěrky, knedlík posypat.

Chlupaté knedlíky

500 g syrových brambor
125 g brambor uvařených ve slupce
1 vejce
150 g hrubé mouky
100 ml mléka
sůl

Brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle najemno. Poté je co nejlépe vyždímáme – vyždímanou tekutinu ale zachováme. Uvařené brambory oloupeme. Mléko ohřejeme. Brambory dáme do mísy, zalijeme ho horkým mlékem, přistrouháme vařené brambory a promícháme. Z tekutiny z vymačkaných brambor opatrně vylijeme vodu a zbylý škrob přilijeme k bramborám. Dále přidáme vejce, mouku, sůl a vypracujeme těsto. Ve větším hrnci přivedeme osolenou vodu k varu a třeba za pomocí namočené lžíce tvarujeme knedlíky. Dáme do vody a vaříme asi deset minut. Po vyjmutí knedlíky propíchneme špejlí.

Sandra Špačková
Foto: Jürgen Howaldt


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>