Polévka je grunt. Umí skvěle rozehřát žaludek nebo jej plně nasytit. Pokud chceme polévce dodat slavnostnější šmrnc nebo z ní udělat sytější pokrm, je dobré přidat do ní knedlíčky.
Receptů na knedlíčky do polévky je nespočet. Co jazýček, to jiná chuť, co rodina, to jiný recept.
Inspirujte se třemi druhy knedlíčků a až příště budete vařit vývar nebo jinou polévku, do které se hodí knedlíčky, určitě je zkuste. Povedené knedlíčky dokáží polévku dostat na úplně jinou úroveň…
Jaké knedlíčky vaříte vy? Podělte se o recept s ostatními mlsouny v komentářích poč článkem.
Strouhankové knedlíčky
Tyto knedlíky chutnají hlavně dětem. Hodí se nejen do vývaru, ale třeba i do pórkové nebo drožďové polévky.
3 vejce
2 jarní cibule
strouhanka
sůl
pepř
lžíce másla
Dvě vejce rozšleháme. Máslo rozehřejeme podusíme bílé části cibule, přimícháme rozšlehaná vejce a uvaříme klasická míchaná vejce. Dáme stranou vystydnout. V míse smícháme třetí vejce, zelenou část cibulí najemno nakrájenou, vychladlé vejce, osolíme, opepříme a přidáme tolik strouhanky, až získáme směs, ze které lze vytvarovat knedlíčky.
Vložíme do vroucí osolené vody a chvíli povaříme (než vyplavou na povrch).
Vaječné knedlíčky
2 vejce
30 g másla
10 ml mléka
asi 5 lžic krupice
sůl
špetka muškátového oříšku
pažitka
Máslo v rendlíčku rozpustíme a vlijeme do vlažného (ne horkého!) mléka. Přimícháme krupici, najemno nasekanou pažitku a koření podle chuti. Vypracujeme v těsto a pokud bude potřeba přidáme trochu krupice. Vložíme do vroucí osolené vody a chvíli povaříme (než vyplavou na povrch).
Játrové knedlíčky
200 g kuřecích nebo vepřových jater
2 stroužky česneku
½ cibule
1 vejce
strouhanka
majoránka
sůl
pepř
Očištěná játra nameleme nebo rozmixujeme a smícháme se všemi ingrediencemi. (Pokud budeme ochutnávat, tak raději jen na špičku jazyka a poté vyplivnout.) Vytvarujeme knedlíčky. Vložíme do vroucí osolené vody a chvíli povaříme.
Sandra Š.
foto: foodiesfeed.com