Klobásníky

klobasnik

Ptáte se, cože to je ten klobásník?

Klobásu znají všichni, ale klobásníky jsou známé jen v Moravskoslezském kraji. Právě z této oblasti totiž pochází tato specialita nazvaná klobásníky.

Původně se jednalo o klobásu zabalenou do těstíčka. Známější a rozšířenější však je namísto klobásy mleté maso.

Klobásníky se pečou tradičně o Vánocích, ale i o Velikonocích.

 

 

na těsto:

½ kg hladké mouky
20 dkg másla
2 celá vejce
2 dkg droždí
1 prášek do pečiva
250 ml mléka
sůl

na náplň:

1 kg masa
2 rohlíky namočené ve vodě
vejce
2 velké stroužky česneku
sůl
pepř

Nejprve připravíme klasické kynuté těsto a dáme na teplé místo kynout. V mezičase si připravíme maso. Maso smícháme s namočeným a okapaným rohlíkem, utřeným česnekem, vejcem, majoránkou, osolíme a opepříme. Vše důkladně promícháme. Jakmile těsto vykyne, rozdělíme jej na malé bochánky. Do každého z nich dáme kuličku směsi masa a bochánek uzavřeme.  Každý z nich pak dáme na plech, necháme ještě deset minut dokynout, poté pomažeme vejcem. Pečeme přibližně 45 minut na170 °C.

Sandra Špačková
foto: stastnezeny.cz


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>