Ptáte se, cože to je ten klobásník?
Klobásu znají všichni, ale klobásníky jsou známé jen v Moravskoslezském kraji. Právě z této oblasti totiž pochází tato specialita nazvaná klobásníky.
Původně se jednalo o klobásu zabalenou do těstíčka. Známější a rozšířenější však je namísto klobásy mleté maso.
Klobásníky se pečou tradičně o Vánocích, ale i o Velikonocích.
na těsto:
20 dkg másla
2 celá vejce
2 dkg droždí
250 ml mléka
sůl
na náplň:
2 rohlíky namočené ve vodě
vejce
sůl
pepř
Nejprve připravíme klasické kynuté těsto a dáme na teplé místo kynout. V mezičase si připravíme maso. Maso smícháme s namočeným a okapaným rohlíkem, utřeným česnekem, vejcem, majoránkou, osolíme a opepříme. Vše důkladně promícháme. Jakmile těsto vykyne, rozdělíme jej na malé bochánky. Do každého z nich dáme kuličku směsi masa a bochánek uzavřeme. Každý z nich pak dáme na plech, necháme ještě deset minut dokynout, poté pomažeme vejcem. Pečeme přibližně 45 minut na170 °C.
Sandra Špačková
foto: stastnezeny.cz