Kerblíkový pangasius

Pangas spodnooký (též pangas siamský, sumeček siamský nebo sumeček žraločí) je sladkovodní ryba původem z jihovýchodní Asie, odkud se i k nám zmražená dováží. Dorůstá délky 130 cm a vážit může až 44 kg.

V České republice, kde se prodává pod názvem pangasius a řadí se mezi nejprodávanější ryby. Je charakteristická jemným bílým masem a doznává docela obliby. Nemá totiž mnoho kostí, ani typický rybí zápach, a navíc je k dostání za příznivou cenu.

“Pokud by si zákazníci měli dát na něco pozor, tak na cenu, a to v tom smyslu, aby si v případě mrazených ryb za cenu masa nekupovali vodu. Pokud jsou ryby mrazené a nejsou označeny jinak, mohou obsahovat vody do 5 %. Pokud jsou tzv. glazované, což má chránit rybí maso před vysušením chladem, nebo je do nich přidaná voda pomocí přídatných látek, může rybí maso obsahovat vody více. A o tom musí být zákazník informován. Někteří výrobci proto na baleních ryb uvádějí: „Bez přidané vody“, zde si zákazník může být jistý, že je zde vody opravdu maximálně do těch 5 %.” Říká pan Prokop, Eurofrigo Praha.

Přesto, že je pangas sladkovodní ryba, obsahuje mnohem méně jódu, než bychom od rybího masa očekávali. To je důvod, pro něž ryby obvykle zařazujeme do jídelníčku. I tak bychom na maso pangasiuse neměli zanevřít. Jeho maso je rozhodně zdravější a lépe stravitelné než bůček nebo ovar. Zařadit do jídelníčky bychom ho měli už jen pro obsah omega 3 nenasycených kyselin, které prospívají kardiovaskulárnímu systému.

Pro 4 mlsouny:

4 filety pangasiuse
šťávu z půlky citrónu
šálek čerstvých listů kerblíku
1 lžíce worchesterové omáčky
dvě červené cibulky
máslo a olivový olej
čerstvou petrželku na ozdobení
sůl

Filety osušíme utěrkou a pokapeme citronovou šťávou. Obalíme v mouce. Na másle a olivovém oleji lehce orestujeme na tenká kolečka nakrájenou červenou cibulku. Cibulku vyjmeme, dáme stranou a na pánev přidáme filety. Opékáme asi 5 minut a na závěr dochutíme solí, pepřem a worcesterovou omáčkou. Poté filety vyjmeme a na zbytém tuku opečeme na kostičky nakrájenou slaninu, přimícháme hrst kerbíku a dochutíme. Hotové filety upravíme na talíř a posypeme opečenou slaninou s kerbíkem. Dozdobit můžeme petrželkou.

rdc


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>