Že se kedlubna dá jíst jen za studena? Ale kdepak. Vynikající je i tepelně upravená.
Co takhle ji vydlabat, naplnit žampionovou směsí a zapéct v troubě? To bude teprve dobrota.
Kedlubny navíc obsahují spoustu vitamínů a minerálních látek, a tak uděláte něco pro své zdraví.
Pro 4 mlsouny:
4 kedlubny
150 g žampionů
150 ml smetany
80 g goudy
60 g jarní cibule
2 stroužky česneku
20 g másla
1 lžíce petržele
1 plátek toustového chlebu
100 ml zeleninového vývaru
sůl, pepř
pažitka na ozdobení
Kedlubny oloupeme. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Kedluben v ní necháme na mírném plameni 15 minut vařit. Poté vodu slijeme a schladíme. Mezitím jarní cibuli nakrájíme na malá kolečka. Žampiony důkladně očistíme od písku a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno.V pánvi rozehřejeme máslo a na něm za stálého míchání podusíme cibuli, žampiony a česnek. Zalijeme polovinou smetany a přisypeme na drobno natrhanou petržel. Podusíme dalších 5 minut. Z kedluben odkrojíme vrch a lžící do nich vydlabeme díru. Vydlabané kousky kedluben nakrájíme nadrobno a 2 lžíce přimícháme k houbové směsi. Toustový chléb a sýr nakrájíme na malé kostičky a přimícháme k houbové směsi. Troubu předehřejeme na 180 °C. Duté kedlubny naplníme a položíme je na plech vyložený hliníkovým alobalem. Zeleninový vývar smícháme se zbylou smetanou a se zbylou vykrojenou a nakrájenou kedlubnou. Tuto směs rozložíme na alobal okolo kedluben. Pečeme 30-35 minut, dokud lehce nezhnědnou. Vytáhneme z trouby a podáváme posypané pažitkou.
Sandra Špačková