TYROLSKO S CHUTÍ.
Stále více Čechů míří za zimními i letními radovánkami do tyrolských Alp, které poskytují celoroční vyžití. Byla by škoda, kdybychom si nechali ujít místní gastronomické speciality, které v mnohém připomínají českou kuchyni. Asi není překvapením, že základní ingredience pro přípravu těch nejvyhlášenějších pokrmů tvoří regionální farmářské produkty.
My jsme měli možnost ochutnat některé z nich ve vyhlášené vysokohorské chalupě Hohe Mut Alm, ale také v nové designové vysokohorské restauraci ICE Q s tím, že jsme pro vás získali i recepty na jejich přípravu.
Käsespätzle aneb sýrové špecle - Základem jsou horké špecle, někdy nazývané také noky, doplněné strouhaným sýrem, střídavé položené na pánev a zdobené smaženou cibulkou a česnekem.
Pro 4 mlsouny: (příprava asi 40 minut)
500 g hrubé mouky
5 vajec
muškátový oříšek nastrouhaný najemno
300 g kvalitního tvrdého sýra (tzv. horský)
2 cibule
2 polévkové lžíce sádla
sůl
olej
pepř
mletou papriku
mouku
Z mouky, vajec, mléka, soli a muškátového oříšku vypracujeme pomocí kuchyňského robota a následně i hnětením tuhé těsto. Z těsta pomocí struhadla na noky tvarujeme špecle, které dáme vařit asi na 1 ½ minuty do vroucí osolené vody. Často mícháme do doby, než nám vyplavou napovrch. Hotové špecle vyjmeme a necháme dobře okapat a oschnout. Rozpálíme pánev a rozpustíme 2 polévkové lžíce sádla. Přidáme špecle, nastrouhaný horský sýr a dále smažíme, dokud se sýr dobře neroztaví. Noky přelijeme 1 naběračkou vroucí vody, krátce promícháme.
Na ozdobu a dochucení si připravíme tenké kroužky cibule. Poprášíme ji moukou a mletou paprikou, osmažíme dozlatova na oleji (nebo i sádle). Osmaženou cibulku vysušíme na papírových kuchyňských utěrkách a dozdobíme připravené sýrové špecle. Servírujeme posypané česnekem a pepřem rovnou na pánvi.