Ve snaze obstát v tvrdé konkurenci začali před časem někteří výrobci piva dodávat na trh různé speciality, a tak se dnes setkáváme s pivy švestkovými, třešňovými, brusinkovými a kdovíjakými ještě.
Pravověrní „pivaři“ se někdy ušklíbají, i když mnozí z nich dobře vědí, že tato ovocná či ochucená piva nejsou ve skutečnosti žádnou novinkou. Naopak, když se podíváte do historie starých pivovarů, setkáte se s těmito a ještě s podivnějšími „pivy“. A setkáte se i s karamelovým pivem, které je ovšem něco ještě jiného.
Je to totiž pivo, které většina milovníků chmelového nápoje dobře zná a také uznává, ačkoli někteří z nich o tom sami nevědí! Jak je to možné? Inu, ten karamel, jenž „karamelovému“ pivu dodává typickou chuť a barvu (a jméno), to není nic jiného než karamelizovaný slad – tedy tmavý slad, ze kterého se tradičně všude v Čechách vaří staré dobré černé pivo!
Tmavý slad se vyrobí z běžného sladu jednoduše tak, že v závěrečné fázi sušení se teplota zvýší z obvyklých 75 °C na nějakých 96-98 °C, a přítomný cukr prostě zkaramelizuje. Tmavý slad se potom v přesném poměru smíchá s běžným sladem, a už se vaří černé pivo…
„Karamelové“ pivo je tedy ve skutečnosti jen sladší tmavé pivo. Výrobce ho pak nazve podle toho, co nejvíce zalahodí uším jeho zákazníků: tmavé pivo, světlotmavé, řezané, jantarové, sváteční ležák, nebo třeba – karamelové pivo.
Co Vy na to? Ještě jste nedostali žízeň?
Autor: Eva Musilová
Foto: unsplash