Pokud patříte mezi příznivce zahraničních svátků, pak jistě nepohrdnete dnešním zeleným receptem. Dnes je totiž svátek sv. Patrika.
V dřívějších dobách znamenal svátek sv. Patrika především čas pro rodinu a příležitost k návštěvě kostela, přemítání o životě a práci patrona, nejdůležitějšího kazatele Irska. Postupem času se ale náboženský svátek, oslavující příchod zajatého otroka před patnácti stoletími změnil v párty, kdy každý zpívá a tancuje. Přestože některé prameny uvádějí, že svátek svatého Patrika nemá irský původ, nic to nemění na tom, že je přeplněný irskými národními symboly. Dne 17. března se zkrátka zazelená cokoliv. Irové považují svatého Patrika za svého patrona. Zelená barva, jejímž znamení se den, kdy zemřel, nese, má symbolizovat obrovské zelené plochy a lesy, které se v Irsku nacházejí. Proto se sluší mít v tento dnes zelený i talíř.
Pro 4 mlsouny:
150 g ztvrdlých rohlíků nakrájených na kostičky
5 lžic olivového oleje extra virgin
4 lžíce majonézy
6 filet ančoviček
1 stroužek česneku
2 lžíce worchesterové omáčky
2 lžíce citrónové šťávy
1 menší cibule
Lístky kapusty nakrájíme na drobné kousky. Troubu předehřejeme na 175 stupňů Celsia. Ve větší míse smícháme lístky kapusty s 3 lžícemi olivového oleje. Promneme v rukou, abychom měli jistotu, že se olej dostal do všech záhybů. Necháme odležet. Kousky nakrájených rohlíků zalijeme zbylým olivovým olejem a promícháme. Ochutíme solí a pepřem a přendáme na plech. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut, dokud krutony neztvrdnou.
Majonézu, ančovičky, česnek, sýr, worchesterovou omáčku a citrónovou šťávu za pomocí food procesoru nebo mixéru smícháme do hladka. V případě potřeby ochutíme solí nebo pepřem. Jakmile budou krutony hotové, vyjmeme z trouby a polovinu z nich smícháme s majonézovou směsí, cibulí a kapustou. Promícháme a podáváme posypané zbylými krutony.
Sandra Špačková