S listopadem přišla sezóna hlávkové kapusty, se kterou si v kuchyni hravě poradí i amatérský kuchař. Stejně jako růžičková kapusta je specifická tím, že vydrží opravdu velké mrazy. Proto se nemusí sklízet, ale můžeme ji nechat v záhonku i přes zimu.
Při tepelném zpracování má ale velice specifické aroma, které nemusí být dvakrát příjemné. Z kapusty se připravují polévky, přílohy k masům, kapustové karbanátky, bramboráky a nejrůznější závitky.
Ochutnejte tuto zajímavou a velmi chutnou kapustovou polévku s paprikou a brambory.
Pro 4 mlsouny:
2 červené papriky
2 cibule
400 g předem uvařených brambor
4 lžíce oleje
2 lžičky kmínu
1 l zeleninového vývaru
2 bobkové listy
sůl
citrónová kůra
Kapustu a papriku nakrájíme na 2 centimetrové plátky. Cibuli rozpůlíme a nakrájíme na proužky. Brambory oloupeme a nakrájíme na centimetrové kostičky. Olej rozehřejeme v hrnci a podusíme na něm cibuli, kapustu a papriku. Poté přidáme brambory a poprášíme kmínem a mletou paprikou. Krátce podusíme. Zalijeme vývarem a přidáme bobkový list. Přivedeme k varu a osolíme. Stáhneme plamen a vaříme asi 15 minut. Nakonec dochutíme kůrou z citrónu a dochutíme.
Sandra Špačková