Tradice českého kapra je spojena s tradicí českého rybníkářství. Vánoční kapr je jednou z mnoha vánočních tradic, které přetrvaly až do dnešních dnů.
Pokud si nedokážete představit Vánoce bez kapra a jeho příprava na másle přijde nudná, pak vyzkoušejte tento recept.
Budete se jen olizovat a možná ho zařadíte mezi běžně vařená jídla. Vždyť proč bychom měli kapra jíst jen o Vánocích.
Jak často jej jíte vy?
Pro 4 mlsouny:
50 g cibule
100 g česneku
100 g karotky
50 g petržele
1 lžíce šalvěje
1 lžíce estragonu
1 lžíce citronové kůry
5 kuliček jalovce
10 kuliček pepře
250 g suchého bílého vína
kapka vinného octa
sůl
Cibuli, česnek, karotky a petržel nakrájíme na malé proužky. Kapra osolíme a dáme stranou. Zeleninu, nasekané bylinky, citronovou kůru, sůl a koření dáme do hmoždíře a rozmělníme. Chutě a vůně se krásně rozlinou. Dáme do mísy a přidáme ocet (pokud se vám směs zbarví domodra, neděste se), víno a trochu vody. Promícháme a touto směsí potřeme kapra. Necháme půl hodiny v chladu namarinovat. Pečeme na mírném ohni asi 15 minut. Ryby opatrně vyjmeme a dáme okapat na pečící papír, ihned poté je přemístíme na předehřáté talíře. Podáváme s opečenou zeleninou dle chuti, bramborem nebo bramborovým salátem.
rdc