Kapr na kari

ryba

Konzumaci kapra bychom neměli omezit jen na vánoční svátky. Pravidelná konzumace ryb prospívá našemu zdraví, a to především díky obsahu omega-3 nenasycených mastných kyselin.

Tyto kyseliny zabraňují ukládání tuku v cévách. Preventivního účinku však dosáhneme teprve při konzumaci 1-2 rybích pokrmů týdně.

Dalším faktorem, který řadí kapra mezi potraviny, které by neměly chybět ve zdravém jídelníčku, je snadná stravitelnost.

Tato vlastnost je daná především strukturou kapřího masa s kratšími svalovými vlákny a jen malým množstvím hůře stravitelného vaziva.

Z tohoto důvodu se kapří maso doporučuje při držení diety. Vhodné je i pro sportovce a děti.

Pro 4 mlsouny:

kapr

máslo na smažení

červená cibule

červená paprika

5 malých růžiček květáku

5 stroužků česneku

5 žampionů

smetana

pepř, sůl

Kapra nejprve vykostíme a nakrájíme na jednotlivé porce, kůži ponecháme. Na kůži uděláme 2 malé postranní řezy, aby se maso na pánvi nekroutilo, osolíme a jemně opepříme.

Zeleninu si nakrájíme na malé kousky a žampiony pečlivě omyjeme a česnek nakrájíme na plátky. Na pánvi rozpálíme máslo a nejprve osmahneme žampiony, poté cibuli, česnek a papriku. Až bude všechna zelenina měkká, přidáme kari, přilijeme smetanu a počkáme, dokud směs trochu nezhoustne.

Na druhé pánvi si opět rozpálíme máslo a na něm si osmahneme kapra, nejprve kůží dolů. Až kůže trochu zhnědne, otočíme. Jakmile bude kapr osmažený, přidáme zeleninu a necháme tak 5  minut podusit.

Takto připraveného kapra podáváme s bramborem, rýží nebo třeba jen s připravenou zeleninou.

rdc
foto: Patrick Browne, unsplash


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>