Popraskané sušenky – chutnají ještě lépe než jak vypadají.
Potěší mlsné jazýčky všech těch, kdo mají rádi jemnou kakaovou chuť.
Na povrchu jsou křupavé a uvnitř měkkoučké.
Přesto, že z tohoto počtu ingrediencí téměř 50 kousků, suroviny nakupte raději hned na dvě várky. Po té první se totiž do druhého dne jen zapráší.
Na 48 kousků:
100 g třtinového cukru
1 vejce
50 ml bílého jogurtu
1 lžička vanilkového extraktu
10 g kakaa
¼ lžičky jedlé sody
140 g hladké mouky
1 lžičky bílého vinného octa
cukr moučka na obalení
V míse utřeme máslo s cukrem, přidáme vejce a spojíme dohromady. Do jogurtu dáme vanilkový extrakt a promícháme. V druhé míse promícháme kakao, sodu, špetku soli a hladkou mouku. Poté k suché směsi přimícháme máslo s vejcem a poté i jogurt. Mícháme, dokud se vše nespojí, poté přidáme ocet a ještě jednou promícháme. Zabalíme do potravinové fólie a dáme na 2 hodiny odležet do chladu.
V jedné míse smíchejte povolené máslo s cukrem, přidejte vejce a vše spojte dohromady. Zvlášť pak smíchejte jogurt s vanilkovým extraktem.
Troubu rozehřejeme 160 °. Těsto zpracujeme do malých kuliček, které vyválíme v cukru moučka. Vyskládáme je na plech vyložený pečícím papírem. (Je potřeba ponechat dostatečné rozestupy.) Vložíme do trouby a pečeme 12 – 15 minut.
Martina Mlsná
foto: Tiroko-chan