Jemná rybí polévka

V některých krajích nebylo vždy zvykem podávat na Vánoce rybí polévku. Většinou se podávala polévka ze sušených hub, cibule a kmínu. Jinde se podávala zelná polévka s klobásou, hrachová, čočková či kmínová polévka. O těch ale příště.

V dnešní době by to však v mnoha domácnostech nebyly Vánoce bez rybí polévky. Recept na ni se dědí z generace na generaci. Pokud žádný recept nevlastíte, pak vyzkoušejte právě tento. V ingrediencích naleznete i koňak, nedivte se, jen díky němu je tato polévka tak jemná. Její základ je z mrkve, celeru, petrželové natě, cibule a vývaru z rybích jiker a hlav. To vše je zjemněno smetanou a koňakem.

K polévce podáváme krutony.

Množství ingrediencí zvolte podle chuti a počtu očekávaných mlsounů:

mrkev
celer
petrželová nať
cibule
vývar z rybích jiker a hlav
smetana
hladká mouka
cukr krupice
máslo
mléko
muškátový květ
koňak
krutony

Kořenovou zeleninu nastrouháme na jemném struhadle a osmažíme na másle, přidáme cukr. Když zelenina lehce ztmavne, zalijeme ji vývarem z rybích jiker a hlav, osolíme, opepříme a necháme vařit. Až je vše měkké, polévku přecedíme. Do polévky vrátíme maso, zjemníme smetanou, zahustíme jíškou z másla, hladké mouky a mléka. Vše rozmixujeme do krému. Zastříkneme koňakem a přidáme muškátový květ a zbylou část masa.

Martina Mlsná


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>