Jemná mrkvová polévka – vhodná pro děti

jemna mrkvova polevka

Mrkev obsahuje spoustu beta karotenů. V létě mrkev určitě prospěje, v zimě ale neuškodí. Alespoň nasbíráš zásoby na jaro, než si budeš moci vypěstovat vlastní mrkev na zahrádce.

Koupená mrkev by měla být tvrdá, těžká a celá oranžová. Určitě nekupuj otlučenou nebo flekatou mrkev.

Když koupíš mrkvičku i s natí, vydrží ti určitě o něco déle čerstvá (a mladá nať se dá v kuchyni použít taky).

Připrav jemnou mrkvovou polévku s kapustovými chipsy.

Ingredience

2 střední mrkve
1 větší brambora
1 střední petržel
1 střední cibule
špetka pepře
2 lžičky soli
1 lžička sušeného tymiánu
2 lžíce olivového oleje nebo másla
800 ml vody
2 lžíce pohankové krupice (není povinná)
2–3 růžičkové kapustičky
olej na osmažení kapustiček

Zeleninu nakrájej na kostičky. Cibuli nakrájej opravdu nadrobno. Brambory, petržel a polovinu mrkve klidně nasyp do jedné mísy, druhou polovinu nakrájené mrkve si odlož stranou – třeba do menší misky.
Pak ve středním hrnci rozehřej dvě lžíce olivového oleje nebo másla a opeč na něm cibulku. Stačí do té doby, než se kolem ní začnou tvořit bublinky. Bude vypadat, jako když pění, jako by ztrácela barvu a průhledněla. Pak přidej zeleninu z velké mísy. Odloženou mrkev nech ještě stát, použiješ ji do polévky úplně nakonec.
Chvíli opékej zeleninu s cibulkou. Nepřestávej míchat vařečkou, aby se ti nepřipekla na dno. Zhořkla by a polévka by vůbec nebyla dobrá.
Až bude zelenina lehce opečená (trvá to asi 2 minuty), zalij ji vodou. Potřebuješ tolik vody, aby byla zelenina ponořená. Maminka už ti určitě vodu odměřila, ale kdyby to nestačilo, ještě trochu přidej. Osol, opepři a ještě jednou promíchej.
Přiklop pokličkou a nech 20 minut vařit na mírnějším ohni.
Polévku rozmixuj a přidej zbytek mrkvičky. Promíchej, přisyp tymián a ještě asi 2 minuty povař. Pokud se ti polévka zdá málo hustá nebo chceš, aby byla sytější, přidej pohankovou krupici. Pak vař ještě 5 minut.

Když z kapusty uděláš chipsy, zamilují si ji i její největší odpůrci. Ober lístečky z malých růžiček kapusty. Na rozehřátém oleji v malém hlubokém rendlíku kapustové lístečky rychle osmaž. Nech okapat na kuchyňské utěrce. Polévku ozdob kapustovými chipsy.

Recept pochází z kuchařky Vaříme s dětmi pro děti, Petra Novotná.

Pracovní postup byl redakčně upraven, detailní popis najdete v knize Vaříme s dětmi pro děti.

Vydalo nakladatelství Smart Press


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>