Jemná karotková polévka

Karotka je jednou z našich nejcennějších zelenin. Lékaři ji doporučují při potížích s tlustým střevem, ostrouhaná se totiž osvědčila jako vláknina. Syrová karotka obsahuje všechny vitaminy a prvky, které lidské tělo potřebuje, tepelným zpracováním naneštěstí její prospěšnost klesá. Na chuti však rozhodně nic neztratí.

Karotku je možné jíst nejlépe syrovou vcelku, jen tak po opláchnutí a oškrábání, nasekanou nebo nastrouhanou do salátů, či tepelně upravenou v polévkách, omáčkách, vařenou, dušenou nebo pečenou jako přílohu. V polévkách bývá často kombinována s celerem a cibulí, a pro českou kuchyni je nezastupitelná v trojici tzv. kořenné zeleniny. Tato jemná karotková polévka si vás jistě získá nejen svou lákavou oranžovou barvou.

Pro 4 mlsouny:

500 g karotky

500 ml zeleninového vývaru

3 lžíce másla

1 svazek kerblíku

sůl

čerstvě mletý pepř

trochu cukru dle chuti

trochu sektu

100 ml smetany

Karotky oloupeme, nakrájíme na malé kousky a na másle dosklovita udusíme. Přilijeme zeleninový vývar, povaříme a následně rozmixujeme. Ochutíme solí, pepřem a cukrem.

Jemně nakrájený kerblík vložíme do polévky a zjemníme ji trochou sektu (nemusí být). Odstavíme z ohně a přilijeme smetanu. Můžeme podávat.

rdc


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>