Karotka je jednou z našich nejcennějších zelenin. Lékaři ji doporučují při potížích s tlustým střevem, ostrouhaná se totiž osvědčila jako vláknina. Syrová karotka obsahuje všechny vitaminy a prvky, které lidské tělo potřebuje, tepelným zpracováním naneštěstí její prospěšnost klesá. Na chuti však rozhodně nic neztratí.
Karotku je možné jíst nejlépe syrovou vcelku, jen tak po opláchnutí a oškrábání, nasekanou nebo nastrouhanou do salátů, či tepelně upravenou v polévkách, omáčkách, vařenou, dušenou nebo pečenou jako přílohu. V polévkách bývá často kombinována s celerem a cibulí, a pro českou kuchyni je nezastupitelná v trojici tzv. kořenné zeleniny. Tato jemná karotková polévka si vás jistě získá nejen svou lákavou oranžovou barvou.
Pro 4 mlsouny:
500 g karotky
500 ml zeleninového vývaru
3 lžíce másla
1 svazek kerblíku
sůl
čerstvě mletý pepř
trochu cukru dle chuti
trochu sektu
100 ml smetany
Karotky oloupeme, nakrájíme na malé kousky a na másle dosklovita udusíme. Přilijeme zeleninový vývar, povaříme a následně rozmixujeme. Ochutíme solí, pepřem a cukrem.
Jemně nakrájený kerblík vložíme do polévky a zjemníme ji trochou sektu (nemusí být). Odstavíme z ohně a přilijeme smetanu. Můžeme podávat.
rdc