Dýně – podzimní královna zeleniny.
Pro vaření je nejvhodnějším druhem Hokkaido, který má mimochodem nejvyšší nutriční hodnotu a obsahuje hodně vitamínů.
Pokud neseženete druh Hokkaido, žádnou chybu neuděláte ani použitím muškátové nebo máslové dýně.
Zralou dýni vybírejte podle stopky. Ta musí být zdřevnatělá s viditelnými prasklinkami, slupka dýně by měla být nepoškozená, tvrdá a matná.
Pokud vás tato úprava dýňové polévky nezaujme, zkuste si ji uvařit podle dalšího receptu.
Pro 4 mlsouny:
jablko
2 lžíce másla
2 cibule
2 stroužky česneku
muškátový oříšek
1 l vývaru
150-200 ml smetany
citrónová kůra
mletá skořice, cukr – nemusí být
Dýni oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na kostičky. S jablky totéž. Rozpustíme máslo, přidat cibuli, česnek, špetku muškátového oříšku a kari s osmahnout. Přidat dýni, jablko a opéct. Zalít vývarem, osolit a vařit na mírném ohni do změknutí – 20 minut. Rozmixovat, případně propasírovat a zjemnit smetanou a uvést do varu. Dochutit solí, citrónovou kůrou a případně skořicí a cukrem.
Zdobit můžeme lístky bazalky, balzamikovým octem či dýňovým olejem.
Sandra Špačková
foto: diekatrin