Je libo vánoční punč?

vanocni-piti_unsplash

Období Vánoc v nás probouzí chutě. Toužíme přidat ještě špetku k dokonalosti a výjimečnosti okamžiků trávených s našimi nejbližšími, děláme si laskominy a kulinářské speciality. Celý ten čas trávíme ochutnáváním a pochutnáváním. Mlsně obcházíme místnostmi, tu zobneme cukroví, tu se rozmazlíme obloženým chlebíčkem, tu ujíme z báječného bramborového salátu. K delikatesám spjatým s Vánocemi dozajista patří i vánoční punč.

Výraz punč pochází z anglického punch a označuje poměrně širokou škálu nápojů jak alkoholických, tak nealkoholických. Společné mají to, že obsahují ovoce nebo ovocné džusy. Servíruje se zejména při větších oslavách a párty v širokých punčových mísách.

Původem indický nápoj si na počátku 17. století oblíbili Angličané, kteří si ho nedokázali odepřít ani ve své vlasti, odkud se rychle rozšířil do dalších zemí Evropy. Původně se nápoj vyráběl z pěti ingrediencí: Alkoholu, cukru, citronu, vody nebo čaje a koření. Zpočátku se k výrobě užívalo víno či brandy, ale kolem roku 1655 se začal používat jamajský rum a „moderní“ pojetí punče bylo na světě.

Dnes na světě najdeme několik originálních rumových punčů, například Planterův punč, Bajanský (Barbadoský) rumový punč či Karibský rumový punč. Ovšem Barbadoský punč patří k těm úplně nejstarším zástupcům rumových punčů a jeho recept si Angličané dokonce zveršovali. Vyrábí se z jednoho dílu limetkové šťávy, dvou dílů cukru, tří dílů rumu (samozřejmě barbadoského) a čtyř dílů vody. Planterův punč se zase míchá z rumu, citronového, ananasového, pomerančového a limetkového džusu, grenadiny, sody, curacaa, Angostury bitters a kajenského pepře.

Zajímavou variantu punče si vytvořili ve vedlejším Německu. Tam totiž pijí hořící punč. Pravda, ne tak úplně doslova, nicméně poté, co svaří sirup s vodou a přidají citronovou šťávu, vloží do každé sklenice kolečko citronu a na něj nalijí rum, který zapálí. Oheň uhasí tím, že nápoj jednoduše zamíchají lžičkou.

Jak si tedy vyrobit takový domácí český punč? Existuje celá řada zaručeně „pravých“ receptů na vánoční punč. Všechny obsahují rum, červené nebo bílé víno, vodu nebo čaj, cukr a citron. Přidat můžete také skořici, hřebíček či rozinky přes noc namočené do rumu. Vše vložíme do hrnce, přivedeme k varu, ale nevaříme. Nezapomeňte ani na děti a vyrobte jim variantu bez alkoholu, jen s ovocnými džusy svařenými s kořením. A je hotovo. Teď už jen stačí nazdobit silnostěnné sklenice (třeba cukrem a čerstvým, zavařeným či kandovaným ovocem) a hřát se na těle i na duši.

Foto: Marta Filipczyk, unsplash


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>