Jaro se nese v duchu jarní zeleniny, kterou by bylo škoda nechat ležet a nevyužít při vaření. Použijte ji třeba do polévek.
Tato jarní polévka je na přípravu jednoduchá a určitě si pošmáknete.
Výtečně ji doplní česnekové tousty. V receptu jsou uvedeny 2 stroužky česneku, ale když na to přijde můžete je zaměnit za čerstvý medvědí česnek.
Pro 4 mlsouny:
1 menší cibule
500 g brambor
1,5 l vývaru
1 hrnek mraženého hrášku
½ pečeného kuřete
petrželové lístky na podávání
sůl
150 g opečené veky nebo tousty
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje, extra virgin
Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Brambory oloupeme na nakrájíme na kostičky. Olej rozehřejeme ve větší pánvi. Přidáme cibuli a asi 5 minut podusíme. Poté přidáme brambory a zalijeme vývarem. Přikryjeme, přivedeme k varu, stáhneme plamen a 145 minut povaříme, až brambory změknou.
Mezitím z kuřete obereme maso a nakrájíme na malé kousky. Cuketu nakrájíme na malé kostičky a přidáme do polévky. Povaříme 5 minut a poté přidáme i hrášek a maso. Podle potřeby osolíme a necháme vařit dalších 5 minut.
Opečené veky potřeme česnekem z obou stran a pokapeme olivovým olejem. Podáváme s polévkou zdobenou petrželovými lístky.
Sandra Špačková