Patříte mezi milovníky uzeného lososa a dalších zauzených lahůdek? I takové delikatesy si můžete připravit doma. Je však potřeba vlastnit správnou udírnu. Na co se při výběru zaměřit?
Uzení spousta lidí zařazuje ke grilování či k barbecue. S obyčejným grilem či krbem však sotvaco vyudíte. Udírna může být buď zabudovaná v krbu, anebo volně stojící – a takové bývají leckdy i kombinované s grilem.
Čím se bude topit?
Stejně jako u grilů, i u udíren máme poměrně široký výběr topných prostředků. Základem by mělo stále ještě být dřevo a dřevné uhlí, vyrábí se však i udírny na plyn či na elektriku. Výhody a nevýhody jsou zřejmé – od bezpečnosti práce přes náročnost manipulace až k ceně za palivo a k pravé atmosféře.
Vestavěná či volně stojící?
Nejčastěji se s udírnou setkáme jako se součástí venkovního krbu. Řada těchto udíren je dokonce i domácí výroby. Uzení v těchto „krboudírnách“ je náročnější, a to především časově. Pokud nemáme tolik času a případně nechceme také spálit tolik dřeva, je vhodnější investovat do přenosných udíren. Ty mají většinou větší možnosti, jak regulovat teplotu kouře a uzení tak nejenom že je přesně podle receptů (teplota tolik nekolísá), ale také podstatně rychlejší.
I u volně stojících udíren je vhodné sledovat rozměry – malou udírnu totiž můžeme bez potíží sbalit na stanování a udit s partou přátel. Velká nám v podstatě bude jen stát na zahradě. Ale zase pojme více masa – udírny pro camping jsou řešené maximálně pro cca 5 kg masa. U velikosti je vhodné také zvážit, jak maso budeme udit – vyrábějí se například malé speciální „rybářské“ udírny pro uzení ryb.
Zinek nebo nerez?
Udírny se vyrábějí ze dvou různých materiálů – ze zinku nebo z nerezové oceli. Pozinkované udírny jsou levnější, před prvním použitím je potřeba je zapnout „na prázdno“, aby se odstranil olejový film z povrchu. Nerezové udírny jsou sice dražší, ale vydrží déle.
Doporučení na konec
Jako u všech zařízení a přístrojů platí, že na kvalitě se nevyplatí šetřit. Udírna není levnou záležitostí a nekvalitní model může hravě znechutit uzení navždy. Z vlastní zkušenosti můžeme doporučit například udírny značky Bradley, které se vyrábí v několika různých velikostech.