Jak vybrat nádobí do kuchyně?

nadobi

Zařizujete nebo inovujete kuchyň a přemýšlíte nad výběrem nádobí?

Materiálů je tolik, že není lehké si vybrat.

Často netušíme, jaký je mezi nimi rozdíl a k čemu je jejich použití vhodné.

V dnešním článku vám nastíníme, jaké jsou rozdíly mezi teflonem, titanem, nerezem, keramikou či mědí.

 

Teflonové nádobí

Teflonové nádobí dnes není již oblíbené tolik, jak tomu bylo v 90. letech, kdy zažívalo největší boom. Teflonová vrstva patří k syntetickým materiálům, o kterých se říká, že při vysokých teplotách uvolňují rakovinotvorné látky. Jejich užití se tedy doporučuje do370 stupňů Celsia. Na teflon byste neměli používat ostré nebo kovové předměty, které by vrstvu mohly poškodit. Do pokrmů by se pak mohly uvolnit částice. Rozhodně se vyhněte nekvalitním výrobkům z tržnic a při nákupu preferujte prověřené značky.

Titanové nádobí

Titanové nádobí je jedno z nejdražších na trhu, i přesto je ale velice populární a rozšířené. Velké oblibě se těší pro svou kvalitu a odolnost. Výrobky z titanu mají schopnost rychlého ohřevu, díky čemuž se nádobí rychle zahřeje a udržuje teplotu. Díky tomu lze ušetřit na energiích. Pro mnohé je nevýhodou, že by se titan neměl dávat do myčky, ale mýt jen v ruce. Titan je skvělou volbou na indukční a sklokeramické desky.

Nerezové nádobí

Také nerezové nádobí má řadu výhod. U nákupu je potřeba sledovat tloušťku nerezu. Díky tomu poznáme kvalitní kousky od těch laciných. Velkou výhodou je zapouzdřené dno, které uchovává vysoké teploty. Nerezové nádobí je velice mechanicky odolné a velice hezky vypadá. Není vhodné na smažení nebo pečení. Nevýhodou je složitější údržba, je třeba jej intenzivně čistit. Důkladná péče se ale projeví na dlouhé životnosti.

Keramické nádobí 

Další možností je nádobí keramické. Keramika je vyjma nejexkluzivnějších značek levnější než titanové. Má však velmi podobné vlastnosti. Je možné vařit v něm při vyšších teplotách, teplota se v nich dobře drží a není zapotřebí používat tuk. Pokud chcete keramické hrnce mýt v myčce, vybírejte to s povrchovou úpravou, například z glazury.

Měděné nádobí

Měděné nádobí patří k nejoblíbenějším mezi profesionálními kuchaři po celém světě. Jeho největší výhodou jsou zejména výborné tepelné vlastnosti mědi. Rychle a rovnoměrně rozvádí teplo, díky čemuž zkrátí čas vaření a šetří energie. Díky mědi také toto nádobí získává dokonale designový vzhled, o který je však potřeba náležitě pečovat.

Sandra Špačková
foto: Brandon Christopher Warren


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>