Také milujete vůni linoucí se z trouby, když pečete sladkou dobrotu?
Pokud vaše rodina zbožňuje dorty, lité koláče a cukroví, překvapte je laskominou s čokoládovým krémem.
Ovšem ne každý čokoládový krém má odpovídající kvalitu a chuť, kterou by si zákusek zasloužil.
Chtějte pro sebe, svou rodinu a přátele to nejlepší a použijte krém s vysokým podílem kakaa a z čistě přírodních surovin.
Čokoládové krémy sladké i lehce štiplavé
Pro všechny mlsné jazýčky máme skvělou zprávu: můžete ochutnat hned několik druhů výborného čokoládového krému a najít mezi nimi svého favorita. Podlehněte i vy chuťové rozmanitosti krémů z belgické čokolády a překvapte okolí výborným moučníkem. Do všech domácích dobrot i cukrárenských výrobků se hodí mnoho druhů čokoládových krémů. Smysly strávníků pohladí krém s příměsí kávy nebo s vysokým podílem kakaa. Kdo nedá dopustit na kombinaci sladkého a pálivého, neměl by si nechat ujít čokoládový krém s chilli. Úspěch sklidíte také za čokoládový krém s pomeranči, arašídy, lískovými oříšky, kokosem a karamelem.
Čeho si všímat ve složení čokoládových krémů?
Čokoládové krémy na dort mohou být plné umělých náhražek a čokolády je tam nepatrné množství. Přečtěte si ve složení, kolik obsahují procent kakaa, jaké jsou v nich tuky či oleje a zda se v nich nenachází emulgátory. Obvykle seženete kvalitní a čokoládový krém s 15 až 30 % kakaa, který má jemnou konzistenci bez hrudek. Rozplývá se na jazyku a povýší moučník, dort nebo cukroví na prvotřídní cukrářský výrobek. Krémy většinou zakoupíte o hmotnosti 250 až 400 gramů a můžete je mlsat jen tak.
Kde seženete čokoládový krém?
Možná narazíte na nějaký čokoládový krém v kamenné prodejně, avšak mnohdy mají na výběr jen omezené druhy. Můžete zavítat do nějakého specializovaného obchodu, ale ruku na srdce, víte, kde ho hledat a jestli ho vůbec ve vašem městě někdo provozuje? Naštěstí žijeme v moderní době, kdy veškeré zboží a jídlo pořídíme přes internet. Všímejte si recenzí e-shopů a nakupte čokoládové krémy v takovém, který prodává pochutiny od prvotřídních značek. Ty nejlahodnější krémy se vyrábějí z belgického čokoládového krému. Přesvědčte se o tom, že právě tyto krémy dodají vašemu moučníku jedinečnou chuť!
Čokoládový krém se v kuchyni neztratí
Čokoládový krém má široké využití v kuchyni a různých provozovnách. Můžete jím ozdobit narozeninový dort, dětmi oblíbené muffiny, velikonoční piškotová vajíčka, pečené moučníky i sušenky. Nezapomeňte dát čokoládový krém do cukroví, například do košíčků nebo mezi linecká kolečka. Pokud krém nezděláte a máte mlsné děti, počítejte s tím, že vám bude ze sklenice tajemně mizet. Krém na moučnících a jiných pečených i nepečených dobrotách můžete posypat kokosem či oříšky, poklást ovocem nebo potáhnout marcipánem. Až se strávníci zakousnou do zákusků s čokoládovým krémem, promění se jejich výraz v blažený!
Odkud se vzala čokoláda? Aneb trocha historie na závěr
Počátky historie čokolády bychom vysledovali do oblasti Střední Ameriky. Již kolem roku 1900 př. n. l. lidé zpracovávali kakaové boby a připravovali z nich hořký, kořenitý nápoj. V 16. století našeho letopočtu se čokoláda proslavila po Evropě a v Česku se pustil v 18. století do výroby čokolády měšťan Filip Watzke. Během první světové války se čokoláda stala cenným zdrojem živin vojáků. Od dvacátých let zásobovala Československo čokoládou značka Orion. Po druhé světové válce fungovaly velké státní továrny, kde se zpracovávaly kakaové boby na čokoládu. To se změnilo po roce 1993, kdy se již surová čokoláda přiváží do Česka a následně se z ní vyrábí finální produkty.
Bez čokoládových krémů by cukrářské řemeslo nebylo tím, čím je dnes. Udělejte pro svou rodinu laskominy a přimíchejte do těsta čokoládový krém nebo ho použijte na konečné úpravy. Vyzkoušejte zajímavé chuťové varianty krémů a mějte díky nim pokaždé jiný moučník a zákusek!