Jak uvařit guláš jako od babičky

gulas

Kdo by si rád nedal guláš jako od babičky. Umíte jej uvařit? Pokud ne, nevadí. Zkuste postupovat podle tohoto receptu.

Ze všeho nejdříve ale nezapomeňte, že ten nejchutnější guláš je z hovězí kližky.

Co je to vlastně za maso? Hovězí kližka je maso z předních a zadních nohou jalovic a býků. Jedná se o tu nejnamáhanější část těla plnou šlach.

Díky dlouhému vaření se ale kližka stává vynikajícím šťavnatým masem.

Kližka potřebuje především pomalé a dlouhé vaření, změkne totiž po dvou hodinách. Pomocníkem se tak v kuchyni může stát papiňák.

Pro 4 mlsouny:

1 kg kližky
kolik masa, tolik cibule
3 lžíce sádla
2 lžíce mleté červené papriky
2 lžíce rajského protlaku
sůl a mletý pepř
2 bobkové listy
1 lžička drceného kmínu
1 lžička sušené majoránky
1,5 l hovězího vývaru

V hrnci rozpustíme na mírném ohni sádlo a orestujeme na něm nakrájenou cibuli, přisypeme kmín a občas promícháme. Až zhnědne, stáhneme ji z plotny a necháme asi tak 10 minut odstát. Mezitím nakrájíme maso na stejně velké kousky. Poté cibuli opět rozpálíme, přidáme maso a společně restujeme ze všech stran dohněda. Až se vyvaří všechna voda, co ji guláš pustí, osolíme, opepříme a poprášíme červenou paprikou. Pak přidáme rajský protlak, přimícháme a nakonec přidáme bobkové listy. Všechno zalijeme vývarem, rozmícháme a dusíme doměkka. Ke konci přidáme ve dlaních rozemnutou majoránku a guláš chvíli povaříme.

Guláš chutná lépe, když jej před podáváním necháme chvíli odstát. Nejlepší je ale druhý den!

Sandra Špačková
foto: Michal Sänger


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>