Uvařit karamel patří k základním cukrářským dovednostem. Bez karamelu se neobejde mnoho dobrot.
Jak připravit karamel?
K přípravě karamelu potřebujeme jen silnostěnný hrnec a potřebné množství cukru.
Do hrnce nasypeme cukr a na mírném ohni jej zahříváme. Působením tepla se začne tavit. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne karamel. Pokud si nejsme výsledkem jistí, je lepší jej stáhnout z plotny o něco dříve.
Pokud bychom jej spálili, nijak to nespravíme.
Je třeba být velice opatrný. Karamel občas při přípravě prská a rád ulpívá na pokožce. Lze tak přijít k úrazu, proto jej raději dělejte bez dětí.
Hotový karamel má krásně vonět, má mít zlatohnědou barvu a lehce kouřovou chuť.
Kdo by si jej chtěl dát do sklenice a postupně odebírat, může ještě do zkaramelizovaného cukru přidat máslo a míchat, aby se rozpustilo. Poté přilít smetanu a počkat, až začne bublat. Za stálého míchání rozvaříme. Zkaramelizovaný cukr se rozpustí a vznikne řídká omáčka. Omáčku přecedíme přes drátěný cedník do sklenice a necháme vychladnout. Jakmile ztuhne vznikne hustější omáčka, kterou můžeme uchovat v lednici. (Na sklenici o velikosti 350 ml potřebujeme 300 g cukru, 200 ml smetany a 125 g másla.)
Kde použít karamel?
Karamel bývá základem sirupů, bonbónů, používá se k ochucení krémů a zmrzlin. Někdo jej přidává například do svíčkové omáčky.
Sandra Špačková
foto: Ann@74