Jak správně zmrazit jahody?

jahody

Natrhané jahody se rychle kazí a pokud je nestihneme zpracovat čerstvé a nechceme je vyhodit, nezbývá, než je zamrazit. Jak na to?

Se zpracováním jahod příliš neotálejte, rychle se kazí, nejlépe je mrazit čerstvě utržené plody.

Ze všeho nejdříve je potřeba jahody důkladně omýt a poté nechat okapat. Jakmile budou suché, otrháme z nich zelené korunky. Jahody dáme na podnos, přikryjeme alobalem a necháme „předmrazit“. Po asi hodině vyjmeme, dáme do sáčků či krabiček a dáme zmrazit . Tak se k sobě plody již neslepí a po rozmrazení se s nimi bude lépe pracovat.

Zamrazené jahody se hodí do bublanin, koláčů, koktejlů i do knedlíků. Použijte nejlépe celé plody, tak z nich při rozmrazování nevyteče tolik šťávy.

Pokud nechcete mrazit celé plody, nebo máte jahody, které nejsou už tolik pevné, můžete jahody rozmačkat, zasypat cukrem, promíchat a dát mrazit jako pyré. Pyré můžete mít v misce nebo použijte obal na tlačenku, poté můžete dle potřeby odkrajovat ostrým nožem.

Nezapomeňte si jednotlivé obaly s ovocem před vložením do mrazničky popsat. Na štítek napíšeme druh ovoce a hlavně datum uložení. Jahody vydrží zmrazené bez potíží půl roku.

S chutí do toho, jahod jsou právě plné zahrádky, tak ať si můžeme plody vychutnat i mimo sezónu.

Sandra Špačková
foto: picjumbo.com


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>