I z jednoduchých a levných surovin lze vykouzlit skvělé a zdravé jídlo. Přesně mezi takové se řadí kroupy. Kroupy jsou skvělé do chladných dní, umí totiž zahřát a zasytit.
Vznikají broušením obalové vrstvy obilného zrna a vyrábí se z ovsa, pšenice a ječmene.
Kroupy jsou dobře stravitelné. Mají lehce oříškovou chuť. Vybrat si můžete ječné, pšeničné, ovesné či špaldové. Obzvláště zdravé jsou ty z ječmene. Ječmen působí preventivně proti srdečně-cévním chorobám a žaludečním a střevním potížím. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a je velmi účinný proti zácpě.
Kroupy lze používat všude tam, kde byste použili jinou přílohu, vhodné jsou také do polévek na zahuštění či k zapékání.
Jak uvařit kroupy?
Při vaření krup záleží na jejich velikosti. Pokud jsem velmi malé, stačí jim na uvaření jen pár minut, pokud jsou větší, je třeba je vařit i hodinu. Kroupy také při vaření velmi nabudou, mohou totiž nabýt na objemu až pětinásobně.
Kroupy nasypeme do misky, zalijeme vlažnou vodou, propereme a scedíme. Dáme do hrnce a přidáme vodu, které by mělo být zhruba 4 – 5krát více než krup. Necháme 30 minut odstát. Poté vodu osolíme a přivedeme k varu. Vaříme do změknutí.
Sandra Špačková
foto: sweetbeetandgreenbean
potřebují uvařít kroupy na zabijačku nikdy jsem to nedělala.Poradí někdo jak dlouho atd.díky moc
Sežeňte si pytel ze silnější bavlny, Na zabíjačku se používají kroupy č. 10,respektive střední. Propláchněte, nasypte do pytle a dejte do nádoby s vodou na 2 hodiny a pak osolte a vařte. Kroupy nabudou na objemu proto dejte vody skutečně 3 – 4x víc než je objem krup. Hodně úspěchů při vaření.
kroupy č.10jsou velké.střední kroupy mají číslo 7.