Češi jsou považováni za národ houbařů.
Houbařská sezóna však netrvá celoročně.
Pokud máte rádi houby a chcete si je uchovat i na později nejjednodušší způsob jejich konzervace je sušení.
Jak na to, aby byly usušeny správně a aby vydržely i několik let?
Jaké houby sušit a jaké ne?
Na sušení se rozhodně nehodí všechny druhy hub. K sušení jsou vhodné ty houby, které mají klobouk a třeň. Existují ale samozřejmě výjimky. Třeba bedly se sušit nedoporučuje, stejně jako houby s dřevnatým třeňem.
Na sušení rovněž nejsou vhodné ty houby, které vařením ztrácejí svou jedovatost. Existují sice druhy, u kterých se podle mykologů během sušení jed odpaří, takto experimentovat ale nelze bez dostatečných znalostí.
Houby je třeba před usušením správně zpracovat. Pokud narazíte na plesnivé kusy, bez milosti je vyhoďte. Červivé části je třeba odkrojit a také zahodit. Odkrajujte i ty zdánlivé malé poderzřele vypadající tečky. Mohou to být totiž zárodky červů. Červ může sušení přežít a zničit pak všechny uskladněné houby.
Jak houby sušit?
Houby je optimální nakrájet na asi 3 mm silné plátky. Krájet lze kloubouček i třeň zvlášť, anebo dohromady.
Houby je nutné sušit na suchém stinném místě. Vhodné je umístit je tak, aby měly vzduch z obou stran. Vhodné tak je například pletivo. Další možností je naléct je na provázek a pověsit, opět se vyvarujte přímému slunci a zavěste je na stinné, dobře odvětrávané, suché místo.
Pokud je v bytě vlhko, sušit houby můžete v sušičce podle návodu k použití, využít ale lze i mikrovlnnou troubu. V tom případě je ale nutné nechat je alespoň trochu předsušit na vzduchu. Poté je vložte do trouby na nejkratší možnou dobu a na nejmenší možnou teplotu. Vyjměte a takto několikrát opakujte.
Pokud nevlastníte mikrovlnnou troubu, pusťte se do sušení v troubě. Houby vyložte na pečící papír. Zpočátku je vhodné sušit je v troubě vyhřáté na maximálně 30 °C. Po asi půlhodině sušení zvyšte teplotu na 50 – 70 °C. Při sušení nechte dveře trouby lehce pootevřená, aby pára měla kam uniknout. Houby je třeba jak u mikrovlnky, tak u trouby pravidelně obracet.
To, že jsou houby dobře usušené, poznáte tak, že při ohnutí prasknou.
Takto usušené houby skladujte v neprodyšných uzavíratelných nádobách, které přetím sterilizujte a dbejte na to, aby byly suché.
Dobře usušené a správně skladované houby vydrží i čtyři roky.
foto: Bluebird Provisions, unsplash