Jak správně upéct svatomartinskou husu? Dopřejte jí dostatek času a máte vyhráno

trouba

Na svatého Martina se nejednomu z nás sbíhají sliny na poctivou svatomartinskou husu. Přidejte k ní mladé víno a sváteční večeře může začít! Ještě před tím je však čas na váš kuchařský um – husa provoní celou kuchyni a potěší vaše blízké. Jak na pečení husy krok za krokem?

Jaký je nejčastější mýtus ohledně pečení svatomartinské husy? Dá to spoustu práce a chce to moře talentu. Nebo ne?

Možná je čas zbavit se mýtů a vsadit na jednoduchost receptu. Klíčem je totiž poněkud překvapivě čas!

Připravte maso k pečení 

Ze všeho nejdříve je dobré omýt maso – husa je bez peří, bez drobů a bez krajních konců křídel. Takto připravenou husičku důkladně osolte a okmínujte – zvenčí, ale i zevnitř, aby se chuť dostala opravdu všude. Připravenou husu umístěte na pekáč nebo hluboký plech a lehce podlijte vodou. Maso zakryjte víkem pekáčem (případně alobalem). Teď přijde na řadu… trouba!

TIP: Vychutnejte si svatomartinské pečení s mladým vínem s blízkými a vařte společně. Připravte si několika chodové menu a vařte ve stylových kuchařských zástěrách. A že máte Martina doma? Taková zástěra vyřeší vaše dilema s dárkem!

Jak na samotné pečení? Troubu předehřejte na 70 až 80 stupňů. Husu dejte péct ideální v deset večer, aby se maso pomalu peklo přes noc. V deset ráno je čas husu důkladně propíchat dlouhou jehlicí, polít výpekem a pokračovat v pečení – teplotu však zvyšte na 180 stupňů a víko (či alobal) už do trouby nevracejte, aby se vytvořila křupavá kůrčička. Zhruba do hodiny husa zezlátne – a to je signál, že je hotovo!

TIP: Připadá vám recept poněkud chudý? Přidejte do vody cibuli a husu vyplňte jablky. 

S čím husu podávat?

Pomalu pečená husa vyniká křehkým a delikátním masem a zlatavou kůží, která křupe. Jako přílohu můžete zvolit oblíbené domácí knedlíky a dva druhy zelí. A že knedlíky nemusíte? Vyzkoušejte pečené brambůrky, tradiční lokše nebo třeba škubánky.

A nezapomeňte na mladé víno! Na zdraví. Vaše i Martina!

TIP: Pokud se svatomartinská hostina někomu z vašeho okolí opravdu povede, řekne to za vás vtipné tričko pro nejlepšího kuchaře.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>