Avokádo, dnes již běžně k dostání i v našich končinách. Přece jen ale neroste na našich zahradách a dováží se většinou až z Mexika.
Aby k nám nedoputovaly plody přezrálé, musí se sklízet předčasně. Dokonce tak předčasně, že ještě ani na pultech našich obchodů není zralé. Často se tak můžeme u cenovky dočíst, že se jedná o produkt určený k dozrání.
A dozrát bychom avokádo rozhodně měli nechat. Jedině tehdy totiž bude mít lahodnou chuť a lehce krémovou konzistenci.
Abyste si pochutnali, vybírejte i v obchodě pečlivě. Vybírejte ho a uchovávejte tak, aby nebylo otlučené ani pomačkané.
Jak poznat, že je avokádo zralé a jak jej nechat dozrát?
Jak poznat zralé avokádo?
Tak akorát zralé avokádo poznáte, že je na dotek měkké a že stopka jde lehce zatlačit dovnitř.
V obchodech většinou narazíte na samé tvrdé kousky, které mají do zralosti ještě daleko a u některých je to i přímo napsané.
Jak nechat avokádo dozrát?
Existuje hned několik způsobů. Dočíst se můžete, že lze i tvrdé avokádo za pár minut proměnit ve zralý plod… Výjmkou nejsou ani zaručené návody, jak avokádo nechat dozrát v troubě.
Experimentujte jak je libo, nám se ale osvědčil přirozený proces, díky kterému plod získá svou máslovou konzistenci a chuť.
Nezralé avokádo vložte novin a nechte dozrát při pokojivé teplotě. Avokádo takto změkne za den až dva.
Nemáte-li doma noviny, postačí papírový sáček z obchodu. Do něj avokádo zabalte s banánem či jablkem a nechte rovněž při pokojové teplotě. Za dva až tři dny by mělo připravené ke zpracování.
Máte rádi avokádo? Znáte ještě jiný způsob, jak ho nechat dozrát? Podělte se s ostaními mlsouny.
Martina M.
foto: unsplash/ Louis Hansel