Taky jste na vánočních trzích narazili na pečené kaštany? Napadlo Vás, že byste si je připravili v pohodlí domova? Proč ne, je to jednoduché a k zimním večerům se vyloženě hodí.
Koupit je můžete již běžně v supermarketech či na zeleninových trzích. Cena jedlých kaštanů v obchodech je cca 30 – 50 Kč za kilo. Doma upečené kaštany Vás tedy přijdou mnohem levněji než ty kupované.
Při nákupu vybírejte kaštany čisté, bez dírek od červíků a hlavně nevyschlé s krabatou slupkou.
Před kuchyňskou úpravou musíte kaštanům naříznout slupku do tvaru kříže, s řezem dlouhým asi3 cm. Důležité je roz říznout celou tloušťku slupky, nebojte se lehce zajet i do masa kaštanu.
Kaštany pečené na pánvi
Pečeme na pánvi s tlustým dnem na středním ohni, v průběhu je pořád přehazujeme hotové jsou teprve, když se krásně rozvoní, když slyšíte jak syčí a když je jejich kůrka přiměřeně nahnědlá.
Kaštany pečené v troubě
Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C. Kaštany naskládáme na plech, řeznou stranou nahoru a pečeme asi 15 až 20 minut. Slupka začne tmavnout, řez se rozevře a odkryté maso kaštanu se začne tmavě zbarvovat. Tento způsob přípravy kaštanů má m nejraději. Jen si dávejte pozor, aby slupka byla pouze tmavě hnědá, ne černá a připálená.
Kaštany vařené
Vaříme ve vroucí vodě, asi 8–10 minut. Vodu slijeme, kaštany zabalíme do utěrky a pomačkáme, tím se slupky rozdrtí.
Upečené nebo uvařené kaštany loupeme co nejteplejší, jejich slupka je měkčí a jde lépe odloupnout. Spolu se slupkou se sloupnou i nahořklá vlákna a zůstane jen krásný, hladký a lesklý vnitřek kaštanu, se kterým můžete vařit spoustu sladkých či slaných jídel.
Sandra Špačková
foto: unsplash
Tet delam kastany poprve a us je mi 8 let a jmenuji se Dydy a uz jsem delal avokadove maslo tak si to uzij a papa.