Palačinky, velmi oblíbená snídaně.
Napadlo vás někdy, kdo je jejich autorem a odkud získaly svůj název? Abychom to odhalili, musíme se podívat do 17. století. do kuchyně hraběte Esterházyho.
Když v roce 1687 pořádal francouzský král Ludvík XIV. v Paříži banket, pozván byl také šlechtic Esterházy z Galanty. Součástí Esterházyho družiny byl mimo jiné i kuchař Francisko Palaccini, jehož úkolem bylo vyzvědět recepty francouzské kuchyně, které by se mohly uplatnit v Uhersku.
Jedním z pokrmů, který hraběte oslovit byla placka ve Francii známá jako „crêpes”. Po návratu se kuchař snažil sladké placky připravit a přidal trochu své invence. Placku zesílil, potřel vrstvou marmelády, zaroloval, ozdobil, a podmanil si habsburskou monarchii. Pokrm se stal tak oblíbeným, že bylo potřeba jej pojmenovat, jak jinak než po svém tvůrci, kuchaři Palaccinim – odtud tedy palačinka. Lze tak říct, že Čechy oblíbené palačinky jsou maďarského původu inspirované francouzskými „crêpes”.
Palačinky mnohé odrazují od přípravy, protože se nemusí povést. Nenechte se odradit případným neúspěchem a zkoušejte to dál.
Základem je kvalitní nepřilnavá pánev a sádlo. Ano, právě sádlo je klíčovou surovinou.
Pamatujte také, že první palačinka se většinou nepovede. Pravděpodobně je to proto, že tuk ještě není rovnoměrně rozprostřen po celé pánvi a že právě ideální pomazání pánve je úkol první placky.
Co se ještě hodí vědět?
Pokud se palačinky na pánvi nebo při obracení trhají, zahustěte je trochou mouky.
Pokud se těsto po pánvi neroztéká, zřeďte je pár lžícemi mléka.
Podáváme jak je libo – s cukrem, marmeládou, čokoládou, šlehačkou, či ovocem.
Jak máte palačinky nejradši vy?
Na cca 8 – 10 palačinek
120 g hladké mouky
1 špetka soli
1 velké vejce
300 ml mléka
necelá lžička sádla
Do mísy prosijeme mouku se solí. Vejce rozšleháme s mlékem a tekutinu postupně metličkou zašleháváme do mouky, až získáme hladké těstíčko bez žmolků. Dáme uležet do lednice, alespoň na 30 minut, klidně i přes noc. Pánev rozehřejeme, poté přidáme necelou lžičku sádla, až se rozteče, snížíme plamen a nalijeme na pánev naběračku těsta. Pánev hned natáčíme všemi směry, abychom těstu pomohli rozlít se do všech stran. Jakmile horní strana trochu zaschne, palačinku otočíme a opékáme krátce (dokud těsto nezezlátne) také z druhé strany.
Veronika E.
foto: foodiesfeed