Jak na bezinkový sirup?

bezinkovy sirup

To, že je sezóna bezu, jste již jistě zaznamenali. Pokud i vy patříte k těm, kdo milují bezový sirup, čtěte dále, máme pro vás návod, jak se doma pustit do jeho přípravy.

K čemu je dobrý černý bez?

Z tohoto keře se dá sbírat prakticky všechno od květů, přes kůru, listy až po kořen. Listy a kůra obsahují jedovaté látky, proto se neužívají vnitřně. Naopak květy a plody jsou k užívání vhodné. Nejčastěji je z nich připravován čaj, šťáva a limonády. Mimo to se bez používá třeba do lívanců nebo do polévky. Z plodů se pak dělávají povidla a přidávají se i do marmelád.
Právě je doba, kdy se sbírají květy. Květ se sbírá v květnu a červnu a nejvhodnější pro sběr je doba kolem poledne.

Květy bezu obsahují vitaminy A, C, P a skupinu B. Bezový čaj čistí krev, působí močopudně a používá se při onemocnění ledvin a cév. Z květů lze udělat nejen sirup, ale třeba i odvar. Ten se používá při bolestech v krku jako kloktadlo.

Jak připravit bezinkový sirup?

Bezový sirup je zdravý. Je z něj naprosto skvělá limonáda, která je úžasně osvěžující.

Na 2,5 l sirupu:
30 velkých květenství
2 l vody
5 citrónů
1,8 –2 kg cukru
2 lžíce kyseliny citrónové

Květenství opereme pod tekoucí vodou, abychom vyhnali všechny broučky.

K varu přivedeme dva litry vody a necháme chvíli bublat. Svařenou vodu necháme vychladnout a květenství do ní ponoříme. Přidáme na plátky nakrájený citrón a dáme louhovat do chladu (lednice, sklep) na asi 24 hodin. Poté slijeme vodu přes sítko vyložené plátýnkem. Do vody přimícháme cukr (může být i třtinový) a šťávu ze 4 citrónů (opět lijeme přes plátýnko) a kyselinu citrónovou. Celou směs lehce ohřejeme a mícháme, aby se všechen cukr rozpustil. Pěnu z povrchu se snažíme sesbírat.

Jakmile se cukr rozpustí, slijeme sirup přes sítko vyložené plátýnkem do čistých (sterilizovaných) sklenic. Pokud chceme, můžeme na vrch sirupu i na víčko kápnout pár kapek alkoholu (např. slivovice). Uzavřeme a dáme do chladu.

Martina Mlsná
foto: Gaby Altenberger


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>