Jahody obsahují přes 80% vody. Jsou bohatým zdrojem vitamínů A, B, C, E a minerálních látek. Ačkoli jsou velmi sladké, obsahují jen málo přírodního cukru. Jsou proto doporučovány i při dietách.
Posilují metabolismus, pomáhají mimo jiné při chudokrevnosti nebo při léčbě močových a žlučových kamenů.
Mají protizánětlivý účinek a používají se ke snížení horečky. Málokdo ví, že jahody zvyšují sexuální výkonnost.
V jejich semínkách je totiž velké množství zinku a právě zinek je nejdůležitějším minerálem ovlivňujícím sexuální výkonnost a to jak u žen, tak i u mužů.
Je důležité zmínit, že jahody obsahují i kyselinu ellagovou, ta zabraňuje proměnu karcinogenů v nádorové buňky. Tuto kyselinu obsahují mino jahod už jen třešně a hroznové víno. Obsahuje však i jiné kyseliny, za všechny jmenujme kyseliny citrónovou, chininovou, jablečnou aj. Právě kvůli těmto kyselinám jsou na ně mnozí alergičtí.
Už člověk z doby kamenné se živil planě rostoucími jahodami. První zmínky o člověkem vypěstovaných jahodách pocházejí od lékaře Hippokrata, který je využíval pro jejich léčivé účinky. Již ve starém Římě se pěstovaly pro svou sladkou chuť. Jako nejen chutné, ale i krásné ovoce nesměly chybět i na zámeckých dvorech a to jak u nás, tak i v Anglii nebo Francii. Dnes se ve světě můžeme setkat s mnoho sty odrůdami. Největší plantáže najdeme ve Spojených státech, Fracii, Španělsku, Itálii a v Rusku.
Jahody jsou vynikající v bublaninách, ovocných salátech, dezertech. Připravují se z nich marmelády, kompoty a dokonce i polévky. Výtečné mlsání si však uděláte jen za pomocí trochy cukru, popřípadě šlehačky.
rdc
foto: natasha skov, unsplash