Přemýšlíte, co k večeři? Není nad lehké jídlo plné vitamínů. V současné době je všude mnoho šťavnatých jablek, které lze použít kromě štrůdlu třeba i do salátů. Zkuste je zkombinovat s bílou ředkví.
Bílá ředkev není stálicí v našich jídelníčcích, což je velká škoda. Obsahuje mnoho minerálů a vitaminy B, C a E. Díky vysokému obsahu vitamínu C je ceněná jako dobrý pomocník v boji proti nachlazením a celkovému posílení imunity. Také zlepšuje pH v dutině ústní, což má za následek svěží dech.
Proto si z ní ukrojte malý kousek a ten rozkousejte namísto sladkých žvýkaček.
Pro 4 mlsouny:
200 g bílé ředkve
150 g zelené papriky
200 g jablek
50 g jader vlašských ořechů
2 lžíce jablečného octu
2 lžíce jablečného džusu
sůl
pepř
špetka cukru
2 lžíce rostlinného oleje
1 lžíce ořechového oleje
lístky meduňky na ozdobení
Ředkev oloupeme, podélně rozřízneme a nakrájíme ji na asi 5 cm dlouhé tenké proužky. Papriku očistíme od jádra a rozčtvrtíme. Nakrájíme na tenké proužky. Jablko umyjeme, rozčtvrtíme, dokrojíme jádřinec a nakrájíme. Vlašské ořechy nasekáme. Jablečný ocet, džus, sůl, pepř a cukr dáme do mísy a mícháme, dokud se sůl a cukr nerozpustí. Přimícháme oba druhy oleje. Připravené ovoce a zeleninu přimícháme k dresingu, necháme 20 minut odležet a poté případně ochutíme.
Salát podáváme ozdobený meduňkou.
Martina Mlsná
foto: www.edeka.de