Soda bread je tradiční irský chléb. Jedna z prvních zmínek o tomto chlebu se objevila v časopise The Gentelman´s Magazine již v roce 1916. Od té doby se tento chléb peče v celém Irsku mnoha podobách.
Specialitou tohoto chleba je kypření pomocí jedlé sody a podmáslí, zcela tak odpadá kynutí. Nejlepší je ještě trochu teplý.
2 hrnky žitné mouky
2 hrnky hladké mouky
2 lžíce cukru
1 lžička soli
1 lžička jedlé sody
4 lžíce másla
1 hrnek rozinek – nemusí být
1 vejce
1 kelímek podmáslí
Troubu předehřejeme na 220 °C. V míse smícháme mouku, cukr, sůl a kypřící prášek. Přidáme máslo v pokojové teplotě prsty promneme. Přidáme rozinky, vejce a přilijeme podmáslí a prsty velmi, opatrně směs spojíme tak, aby bylo možné vytvarovat bochník. Bude-li potřeba, přidáme ještě trochu mouky.
Vytvarujeme bochník a přesuneme ho na pomoučněný plech. Nožem chléb nařízneme do kříže, podobně jako se dělá u mazance. Chléb se tak lépe propeče. Pečeme 35 – 40 minut. Poté plech vytáhneme z trouby a necháme 5 minut dojít . Teprve poté sejmeme z plechu a necháme na kovové mřížce vychladnout.
rdc