Indické placky – chapati

Moučné placky jsou základní indickou přílohou a připravují se v mnoha podobách. Nejznámější jsou čapátí, naan a paratha.

Tradičně se indické placky pečou v pecích zvané tandoor. Jedná se vlastně o jámu vyhloubenou do země s hladkými stěnami. V těchto pecích se placky pečou i dnes, v indických restauracích ale používají moderní typy pecí, podobající se našim troubám. Také proto bylo potřeba recepty trochu přizpůsobit moderním vymoženostem. Na chuti se to však téměř neprojevilo. Až si příště nebudete vědět rady s přílohou zkuste tyto jednoduché placky.

Na ty nejběžnější – chapati vám postačí jen voda a mouka, dokonce se do nich nepřidává ani sůl. Původem jsou ze západní části Indie.

Naan je pak chléb, který kyne pomocí kvásku z živých kvasnic. Tento chléb pochází ze severní Indie a je oblíbený také v Pákistánu a Bangladéši.

Paratha jsou placky pocházející také ze severní oblasti Indie. Na rozdíl od chapati se do nich přidává sůl a jsou tvořeny z několika vrstev. Na pánvi se pečou na přepuštěném másle gee.

 

Na 12 chapati

 

350 g hladké celozrnné mouky

175 ml vody

 

Mouku vsypeme do mísy a doprostřed nalijte vodu. Vodu s moukou pomocí vidličky promícháváme, dokud se nespojí v tužší těsto. Poté odložíme vidličku a rukama těsto asi deset minut hněteme. Těsto natrháme na 12 kousků. Poté je rozválíme do placek o velikosti dezertního talířku. Železnou pánvičku rozpálíme. Poté na ni přitiskneme placku. Jakmile ji po chvilce obrátíme, placka se nafoukne. Za pomocí utěrky ji vždy zploštěte. Jakmile je placka hotová, vytvoří se na ní hnědé puchýřky. Nejlepší jsou ještě teplé.

 

Martina Mlsná

Zdroj foto: anjasfood4thought.com


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>