Na tento pokrm musíte dostat chuť den předem, je totiž potřeba namočit alespoň na 12 hodin fazole.
Čekání a sbíhání slin stojí za to, výsledkem je skvělá vydatná polévka.
Pasta e fagioli vypadá tak trochu jako těstoviny i jako polévka, ale každopádně je to v Itálii vydatný předkrm a některým vystačí jako hlavní chod.
Polévka je ideální do zimního období.
30 g prorostlé slaniny
1 cibule
1 mrkev
120 g těstovin
sůl
pepř
Fazole namočíme na 12 hodin do vody. Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli, mrkve a celer nakrájíme na malé kousky. Zeleninu a slaninu podusíme při mírné teplotě. Přidáme okapané fazole a zvolna věříme. Jakmile budou fazole měkké, asi třetinu jich prolisujeme přes síto a vrátíme do polévky. Nakonec přidáme těstoviny a vaříme podle druhu 5-10 minut. Podle potřeby dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, zakápneme olivovým olejem a případně posypeme strouhaným parmezánem.
Martina Mlsná
foto: arolannie–eyewitness