Byla by škoda nechat hrušky na stromě, když z nich můžete upéct vynikající koláč.
Kdo by odolal hruškovému koláči s mandlemi, kokosem a příchutí vanilky.
Správný šmak koláči dodává trocha čerstvého zázvoru, pokud jej snesete, určitě se nezdráhejte jej do koláče přidat.
Upéct jej zvládne i lajk. Na přípravu budete potřebovat asi 20 minut + 50 minut pečení + min. 60 minut chlazení.
Na formu o průměru 26 cm:
4 lžíce citrónové šťávy + nastrouhaná kůra z citrónu
1 cm zázvoru
80 g změklého másla
1 vanilkový lusk
sůl
2 vejce
125 g kokosu
4 lžíce tuzemáku
100 g hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku
250 g smetany ke šlehání
1 vanilkový cukr
Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Hrušky oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme špalíčky. Odvážíme 250 g hrušek. Zbylé hrušky zakápneme citrónovou šťávou (asi 1 lžící) a dáme do chladu.
Zázvor oloupeme a nasekáme nadrobno. 30 g másla rozehřejeme, 250 g hrušek a 3 lžíce citrónové šťávy dáme do hrnce a zhruba 8 minut dusíme, nebo dokud nezměknou. Poté rozmixujeme, přimícháme zázvor a necháme vychladnout.
Vanilkový lusk rozřízneme a vydlabeme semínka. Zbylé máslo, 150 g cukru, špetku soli, vanilková semínka a polovinou citrónové kůry vyšleháme a postupně přišleháváme vejce. Jakmile bude směs hladká, přimícháme mandle, kokos, 2 lžíce rumu a vychlazené hruškové pyré. Nakonec přimícháme také mouku a kypřící prášek. Těsto nalijeme na formu a navrch vyložíme špalíčky. 2 lžíce cukru smícháme se zbylou citrónovou kůrou a koláč směsí posypeme. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 175 °C Celsia a pečeme asi 50 minut.
Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem a podáváme s vychlazeným koláčem.
Martina M.