Lámete si hlavu nad tím, co o víkendu upečete? Máte rádi brusinky? Co takhle upéct tento vynikající koláč? Na přípravu je velmi jednoduchý a během jeho přípravy nebudete ani potřebovat kuchyňskou váhu, vystačíte si jen s jedním hrnkem!
Těsto:
3 hrnky polohrubé mouky
2 lžičky moučkového cukru
1 lžička soli
1 hrnek studeného másla, nakrájeného na menší kousky
Mouku, sůl a cukr dáme do mísy. Přihodíme máslo a rukama zpracujeme v těsto. Poté přidáme studenou vodu. A mícháme dále. Zpracováváme tak dlouho, dokud těsto nelepí. Pokud je těsto příliš suché, lze ještě přidat trochu vody. Vytvarujeme kuličku a dáme v igelitu na hodinu do lednice. Poté těsto vymačkáme do pečící formy o průměru 26 cm.
Drobenka:
¾ hrnku ovesných vloček
½ hrnku hnědého cukru
½ lžičky mleté skořice
¼ lžičky mletého muškátového oříšku
Špetka soli
2 lžíce studeného másla, nakrájeného na malé kousky
Prvních pět ingrediencí v míse smícháme. Pak přidáme na malé kostky nakrájené máslo a směs promícháváme, dokud se vše nespojí.
Náplň:
3 hrnky oloupaných, na malé kostky nakrájených hrušek
2 hrnky čerstvých brusinek (nebo rozmrazených)
2/3 hrnku hnědého cukru
Ve větší míse pak smícháme hrušky, brusinky, cukr a kukuřičný škrob. Hruškovou směs přelijeme na vymačkané těsto ve formě a navrch nasypeme ovesnou drobenku. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C přibližně 50 minut. Na povrchu by měly vzniknout bubliny a drobenka krásně zezlátne. Po upečení dáme koláč na mřížku a necháme vychladnout. Podáváme s vanilkovou zmrzlinou.
rdc