Hrách je již od středověku významnou plodinou. Ze zralých tvrdých zrn se svého času mlela mouka. Jako zeleninu začali hrášek konzumovat až na počátku 17. století Holanďané. Kulturní hrachy pocházejí z planého předka, který dodnes roste na okrajích travnatého Středomoří a dále od Afghánistánu až po Tibet.
Hrášek patří z hlediska nutriční hodnoty k favoritům jídelníčku. Obsahuje velké množství bílkovin, vlákniny a vitaminů s velmi nízkou hladinou tuků. Pro jeho výživnou hodnotu by ho do svého jídelníčku měli pravidelně zařadit nejen vegetariáni, ale i sportovci, děti a fyzicky pracující lidé. V dobách, kdy maso bylo vzácné na talíři těžce pracujících lidí z chudších vrstev, hrách byl, spolu s čočkou, jednou z nejdůležitějších potravin
Hrášek regeneruje
Je bohatým zdrojem vitaminu C, vitamínu B1 (thiamin), B2 (riboflavin) a B3 (niacin). Všechny tyto vitaminy jsou důležité jak pro naše pevné nervy, tak pro zdravou pleť a vlasy. Může se pochlubit i vysokým obsahem hořčíku, vápníku, fosforu, draslíku a mědi. Hrách má vysoký obsah lecitinu, který dokáže v krvi rozpouštět nesprávný cholesterol a nezdravé tuky. To přivítají naše játra a potažmo i pleť. Lecitin navíc podporuje činnost centrálního nervového systému. Díky obsahu nukleových kyselin – látek, které v našem těle působí regeneračně, omlazuje hrášek náš organismus. A je tak doslova elixírem mládí. Jako každá luštěnina, i hrách obsahuje cukry, které jsou zdrojem okamžitě využitelné energie.
Ovšem pozor, trpíme-li na zažívací potíže, je třeba nejprve postupně vyzkoušet jeho stravitelnost. V některých případech totiž může způsobovat plynatost. Tomu lze ale předejít přípravou hrachu s vhodným kořením a také s jeho namáčením před přípravou.
Jak hrášek jíst?
Mladé lusky tzv. cukrového hrachu jsou tak křehké a šťavnaté, že je lze jíst celé. Dorostlá semena tzv. dřeňového hrachu vylupujeme a jíme buď čerstvá, nebo tepelně upravená. Dozrálá semena, která už se nehodí ke konzumaci syrová, se suší a mají další využití. Zelený hrášek uchováváme také sušením, ale častěji se nakládá do mírně slaného nálevu či krátce povařený zmrazuje.
Čerstvý hrách je výborný v salátech nebo jako příloha k masu. Při jeho úpravách se nekladou meze naší fantazii a chuti. Naprostou klasikou je hrachová polévka a kaše. Hrášek můžeme zapracovat do různých zeleninových či masových polévek, do rizota, těstovin, sekané nebo do receptů asijské kuchyně.
Veronika E.
foto: Jakub Kapustnak, foodiesfeed.com