Našlo by se jen málo lidí, kteří nikdy v životě neochutnali sendvič. Dokážeme si ho připravit sami doma, stačí si mezi dva krajíce chleba dát maso, oblíbenou uzeninu, sýr a kousek zeleniny a pak už jen sendvič sníst nebo zabalit s sebou na svačinu.
Kdo ho připravil jako první a kdo mu dal jméno? S nápadem dát maso mezi dva plátky chleba přišel první John Montagu, čtvrtý hrabě ze Sandwiche ve druhé polovině 18. století. Jak již tušíte tomto anglickém šlechtici má pokrm i jméno.
Hraběti ze Sandwiche prý vadilo, že mu maso vždy umastí prsty a nařídil svému kuchaři, aby ho dával mezi dva krajíce chleba. Tak zůstaly ruce čisté. První písemná zmínka o této příhodě byla v roce 1770 v cestopise Londýn od Pierra – Jeana Grosleyho.
Pro 4 mlsouny:
2 lžíce barbecue omáčky
1 lžíce hořčice
4 tence nakrájené hovězí plátky
1 lžíce olivového oleje
1 červená cibule, nakrájená na plátky
8 lehce opečených plátků celozrnného chleba
2 hrsti rukoly
4 plátky čedaru
2 rajčata
2 malé uvařené červené řepy
sůl
V misce si smícháme babeque omáčku s hořčicí a steaky si touto směsí z obou stran potřeme. Na pánvi si rozehřejeme olej a osmažíme cibuli, dokud lehce nezhnědne. Cibuli vyjmeme a přikryjeme, aby zůstala teplá. Na stejnou pánev dáme steaky, kde je opékáme 2 minuty z každé strany – pokud chceme, aby byly medium. Pokud máme raději propečenější, necháme je na pánvi o něco déle. Chvíli před vytažením z pánve maso osolíme.
Plátky chleba dáme na servírovací talíře a na chléb položíme rukolu, cibuli, steak, sýr, rajče a řepu. Navrch vše potřeme zbylou omáčkou a přikryjeme druhým plátkem chleba.
rdc
foto: Yoad Shejtman, unsplash