S tímto pokrmem se můžete setkat především u našich jižních sousedů.
V Rakousku je to jídlo velmi oblíbené a nejčastěji se podává spolu se špeclemi. Až příště vyrazíte na návštěvu do této krásné země, neváhejte ochutnat.
Pokud chcete pokrmu dodat trochu české chuti, podávejte s bramborovým knedlíkem. Příprava není vůbec složitá a použijete-li tlakový hrnec budete jídlo vařit namísto 1,5 hodiny pouze třičtvrtě hodiny.
Pro 4 mlsouny:
800 g hovězí kýty
sůl
pepř
250 g cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce rostlinného oleje
2 lžičky mouky
1 lžíce majoránky
1 lžička tymiánu
250 ml hovězího vývaru
1 lžíce octa
Hovězí maso nakrájíme na asi 2 cm kostky. Osolíme a opepříme. Bylinky nasekáme nadrobno. Pokud máme sušené, promneme je v dlani. Cibuli a česnek oloupeme. Česnek nasekáme na jemno. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Olej rozehřejeme v hrnci. Přidáme maso a restujeme, dokud se nezatáhne. Přidáme cibuli a česnek a na mírném ohni asi 10 minut společně podusíme. Zaprášíme moukou a promícháme. Přidáme ocet, bylinky a zalijeme hovězím vývarem. Přivedeme k varu. Poté plamen stáhneme a dusíme asi 1,5 hodiny. Může se stát, že bude potřeba přilít trochu vývaru. Nakonec vše v případě potřeby ochutíme a podáváme.
Sandra Špačková
foto: www.edeka.de