Máte rádi hovězí maso a současně jídla vařená v jednom hrnci?
Pak je tento pokrm vyloženě pro vás.
Na vše vám postačí prkýnko, nůž, případně škrabka a jeden větší hrnec.
Máte-li tlakový hrnec, jedině dobře, hovězí změkne mnohem dříve a vy budete mlsat dříve.
Dobrou chuť.
Pro 4 mlsouny:
100 g špeku
180 g cibule
2 stroužky česneku
300 g rajčat
250 g brambor
100 g červené papriky
2 lžíce olivového oleje
125 ml suchého červeného vína
500 ml hovězího vývaru
sůl, pepř
1 lžička majoránky
1 lžička mleté sladké papriky
Hovězí maso nakrájíme na asi 2 cm kostičky. Špek nakrájíme na tenké proužky. Cibuli a česnek nasekáme nadrobno. Rajčata rozpůlíme, odstraníme semínka a nakrájíme na kostičky. Oloupané brambory nakrájíme na širší plátky. Papriku podélně rozřineme, odstraníme semínka a nakrájíme na proužky.
Ve větším hrnci rozehřejme olej a krátce na něm osmažíme špek a hovězí maso, které poté vyjmeme a dáme na chvíli stranou. Ve výpeku osmažíme cibuli s česnekem a poté zalijeme vínem, přidáme rajčata a necháme vyvařit z vína alkohol. Přilijeme vývar a přivedeme k varu. Přidáme maso a ochutíme solí, pepřem, mletou paprikou. Přikryté dusíme na mírném ohni asi 45 minut. Poté přidáme brambory a papriku a vaříme dalších 20 minut. V případě potřeby přidáme trochu vývaru. Pár minut před koncem varu, přimícháme i špek a rozemnutou majoránku. Dochutíme a podáváme.
Martina Mlsná
foto: edeka.de