Většina houbařů si již určitě z provoněných lesů své houbové úlovky donesla.
Jenže houbová omáčka, kuře na hříbkách, bramboračka či smaženice se časem omrzí. Čím si své talíře zpestřit tak, abychom navíc nemuseli v kuchyni strávit celé dopoledne?
Skvělou změnou je houbový koláč. Jen ochutnejte…
Na formu o průměru 26 cm:
250 g mouky
150 g másla + na vymazání
2 cibule
2 stroužky česneku
400 g hub
rostlinný olej
sůl
pepř
muškátový oříšek
200 ml smetany ke šlehání
200 ml mléka
50 g zakysané smetany
5 vejcí
80 g strouhaného sýra
Mouku, máslo, špetku soli a 2-3 studené vody vyhněteme v těsto. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme na 30 minut do lednice vychladit. Troubu vyhřejeme na 200°C. Formu vymažeme a vysypeme moukou.
Těsto rozválíme na vysypaný vál a vyložíme jím formu. Cibuli a česnek oloupeme na nakrájíme na kostičky. Očištěné houby nakrájíme na plátky. Olej rozehřejeme na pánvi a opečeme na něm cibuli, česnek a houby, lehce osolíme a opepříme. Vytáhneme z pánve a necháme trochu vychladnout. Oba druhy smetany, mléko, polovinu sýra a vejce vyšleháme. Smetanovou směs ochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Zbytek sýra vyložíme na těsto, přeložíme houbovou směsí a nakonec přelijeme smetanovou směsí. Vložíme do trouby a pečeme 50-60 minut dozlatova opečeme. Po vytáhnutí koláč naporcujeme a podáváme posypané petrželkou.
Martina Mlsná