Houbový koláč

Většina houbařů si již určitě z provoněných lesů své houbové úlovky donesla.

Jenže houbová omáčka, kuře na hříbkách, bramboračka či smaženice se časem omrzí. Čím si své talíře zpestřit tak, abychom navíc nemuseli v kuchyni strávit celé dopoledne?

Skvělou změnou je houbový koláč. Jen ochutnejte…

 

 

Na formu o průměru 26 cm:

 

250 g mouky

150 g másla + na vymazání

2 cibule

2 stroužky česneku

400 g hub

rostlinný olej

sůl

pepř

muškátový oříšek

200 ml smetany ke šlehání

200 ml mléka

50 g zakysané smetany

5 vejcí

80 g strouhaného sýra

 

Mouku, máslo, špetku soli a 2-3 studené vody vyhněteme v těsto. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme na 30 minut do lednice vychladit. Troubu vyhřejeme na 200°C. Formu vymažeme a vysypeme moukou.

Těsto rozválíme na vysypaný vál a vyložíme jím formu. Cibuli a česnek oloupeme na nakrájíme na kostičky. Očištěné houby nakrájíme na plátky. Olej rozehřejeme na pánvi a opečeme na něm cibuli, česnek a houby, lehce osolíme a opepříme. Vytáhneme z pánve a necháme trochu vychladnout. Oba druhy smetany, mléko, polovinu sýra a vejce vyšleháme. Smetanovou směs ochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Zbytek sýra vyložíme na těsto, přeložíme houbovou směsí a nakonec přelijeme smetanovou směsí. Vložíme do trouby a pečeme 50-60 minut dozlatova opečeme. Po vytáhnutí koláč naporcujeme a podáváme posypané petrželkou.

 

Martina Mlsná

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>