Základem italského risotta je speciální rýže. Tato rýže má krátká zrna a hodně škrobu, právě ten zajistí, že se nerozvaří.
Nejpoužívanějšími druhy jsou Arbolio, Carnaoli a Vialone Mano.
V tomto receptu z kuchařské školy Chefparade je použit druh Arborio pojmenovaný podle města Arborio v údolí řeky Pádu, kde se hojně pěstuje.
A výsledek je prostě fantastický! Ochutnejte…
Pro 2 mlsouny:
šalotka
česnek
2 dcl bílé víno
lesní houby
sůl
pepř
máslo
tymián
šalotku a česnek orestovat na másle (možné i na olivovém oleji) po chvíli přidat arborio rýži a nechat restovat na sucho. Dobře promíchat, aby se všechny zrnka obalila v tuku. Jakmile začnou zrnka rýže syčet, cca 2 minuty přilijeme bílé víno. Necháme téměř odpařit a poté po troškách přidáváme zeleninový vývar, na začátek asi naběračku a půl. Risotto trvá uvařit cca 20 minut. Po 10 minutách přidáme na kousíčky lesní houby. Pokud je potřeba, vždy dolijeme vývar, dokud se risotto neuvaří. Osolit, opepřit a přidat asi 50 g másla.
Zdroj + foto: Chefparade