Houbové risotto

houbove risotto

Základem italského risotta je speciální rýže. Tato rýže má krátká zrna a hodně škrobu, právě ten zajistí, že se nerozvaří.

Nejpoužívanějšími druhy jsou Arbolio, Carnaoli a Vialone Mano.

V tomto receptu z kuchařské školy Chefparade je použit druh Arborio pojmenovaný podle města Arborio v údolí řeky Pádu, kde se hojně pěstuje.

A výsledek je prostě fantastický! Ochutnejte…

Pro 2 mlsouny:

150 g Arborio rýže
šalotka
česnek
2 dcl bílé víno
lesní houby
1 l zeleninového vývaru
sůl
pepř
máslo
tymián

šalotku a česnek orestovat na másle (možné i na olivovém oleji) po chvíli přidat arborio rýži a nechat restovat na sucho. Dobře promíchat, aby se všechny zrnka obalila v tuku. Jakmile začnou zrnka rýže syčet, cca 2 minuty přilijeme bílé víno. Necháme téměř odpařit a poté po troškách přidáváme zeleninový vývar, na začátek asi naběračku a půl. Risotto trvá uvařit cca 20 minut. Po 10 minutách přidáme na kousíčky lesní houby. Pokud je potřeba, vždy dolijeme vývar, dokud se risotto neuvaří. Osolit, opepřit a přidat asi 50 g másla.

Zdroj + foto: Chefparade


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>